Política

El Govern porta al Consell de Garanties el decret de la Moncloa que habilita l’Estat a disposar dels romanents locals

La Generalitat creu que dos articles del text no respecten l’autonomia financera dels ajuntaments

El Consell Executiu del Govern, reunit aquest dijous, ha acordat sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en relació amb els articles 3 i 4 del Reial decret llei 27/2020, del 4 d’agost, de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent, aplicables a les entitats locals. Aquests articles autoritzen l’Estat a disposar del 100% dels romanents de tresoreria dels ajuntaments en una situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la covid-19, en què els ens locals “necessiten mobilitzar tots els seus recursos”. L’executiu entén que els articles 3 i 4 del Reial decret llei és “inconstitucional” perquè no respecta l’autonomia financera local.

En concret, el Govern defensa que es vulnerarien els articles 137, 140 i 142 de la Constitució que reconeixen als municipis la gestió dels seus respectius interessos; l’administració pròpia i ordena que les hisendes locals disposin dels mitjans suficients per exercir les seves funcions.

Per això l’executiu considera “xocant” que la Moncloa, en lloc d’habilitar els ens locals a poder disposar plenament dels seus propis recursos i, concretament, dels seus romanents de tresoreria per a despeses generals, ha regulat una fórmula de préstec a l’Administració General de l’Estat d’aquests recursos dels ens locals, amb un termini d’amortització del préstec fins a un màxim de quinze anys.

A més, amb aquesta fórmula es produeix una desproporció i desequilibri de les obligacions de les parts, ja que els ajuntaments aportarien el 100% dels seus romanents i percebrien un ajut estatal només del 35% d’aquella quantitat, que es faria efectiva dins dels anys 2020 i 2021 i que no podria superar els 5.000 milions d’euros.

En aquestes disposicions de l’Estat, s’estarien “limitant” els ajuntaments de disposar dels seus propis recursos econòmics en exigir que aportin els seus propis recursos per constituir un préstec a favor de l’Estat, com a condició prèvia per a la realització de la transferència de l’Estat a l’ajuntament, i imposant-los una condició indeguda per a la percepció de la transferència dels recursos estatals.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’independentisme acusa l’Estat de deixar créixer Vox

barcelona

Es busca president candidat

Barcelona

Sàmper deixa en l’aire la restitució de Trapero al comandament dels Mossos

Barcelona

Mossos, sota la lupa

barcelona

El “braç armat” de l’1-O

barcelona

Vox juga a l’opa al PP en blanc i negre

madrid

Reconeixement de Torrent a la mesa inhabilitada

Barcelona

Aragonès serà a la conferència de presidents

Barcelona

El papa dona suport a les unions civils homosexuals

Roma