Política

Oxford frena la vacuna

La universitat i AstraZeneca suspenen les proves, en fase final, mentre investiguen la “reacció adversa greu” d’un voluntari

Les nou grans farmacèutiques no distribuiran cap preparat fins que no acabin tots els assajos clínics

La farmacèutica sueco-britànica AstraZeneca ha anunciat la suspensió de les proves de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant conjuntament amb l’institut Jenner de la Universitat d’Oxford, a causa de la “reacció adversa greu” que ha experimentat un voluntari.

Es tracta d’un contratemps lleu que –assegura la companyia– demostra el compromís que tenen per garantir la salut de les persones, tot i la cuita amb què estan treballant per enllestir la vacuna.

En un comunicat, la farmacèutica defineix la suspensió com “una acció rutinària que s’ha de fer cada cop que apareix una potencial malaltia sense explicació en un dels assajos”. La vacuna d’AstraZeneca/Oxford havia passat la primera i segona fases i havia entrat en la tercera. O sigui, que l’estan provant en 30.000 voluntaris als Estats Units, al Brasil i a Sud-àfrica, a més del Regne Unit. Aquesta fase acostuma a durar diversos anys, però s’estan accelerant els terminis per la urgència de la vacuna.

Segons el New York Times, un dels voluntaris ha estat diagnosticat amb una mielitis transversa, una inflamació de la medul·la espinal que pot haver estat causada per una afecció viral.

No obstant, la farmacèutica no ha confirmat la malaltia ni n’ha donat detalls. S’ha obert ara una investigació independent per determinar l’origen de l’anomalia. Si ha estat provocada per la vacuna, aleshores hauria d’aparèixer en més voluntaris. Si no, es consideraria una complicació aïllada, que acostuma a ser habitual en els assajos de les vacunes.

Nou proveïdor de la UE

La decisió final a l’hora de reiniciar les proves de la vacuna la prendrà el regulador mèdic un cop tingui sobre la taula les conclusions de la investigació. AstraZeneca/Oxford s’havien compromès a produir 2.000 milions de dosis abans de l’estiu del 2021. Era un dels tres equips formats per la farmacèutica i el laboratori que encapçalen la cursa per ser el primer a tenir una vacuna juntament amb Moderna/Cambridge i Pfizer/BioNTech. Els tres estan en la tercera fase del procés investigador. En aquest sentit, les nou principals farmacèutiques que estan desenvolupant la vacuna han publicat un comunicat conjunt en què es comprometen a no distribuir-la fins que no concloguin satisfactòriament tots els assajos clínics. Es tracta d’un comunicat històric que no té precedents. Entre els signants, hi ha els gegants del sector BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Johnson&Johnson, Novavax, Merck i Sanofi, a més d’AstraZeneca.

S’interpreta com una resposta a la voluntat de Donald Trump de distribuir una vacuna abans de les eleccions presidencials del 3 de novembre als EUA, pel temor que anteposi els interessos polítics a la salut de les persones.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat precaució a les farmacèutiques perquè no es precipitin. Ha dit que hi ha fins a 180 vacunes candidates que s’estan provant per tot el planeta, però que cap no ha completat encara les proves clíniques. Ha dit també que no espera que cap d’aquestes sigui completada aquest any perquè no hi ha temps material per provar-les i garantir-ne la seguretat. Els que no segueixen les directrius de l’OMS són Rússia i la Xina, que ja han començat a aplicar-ne dosis als seus ciutadans.

La Unió Europea (UE) havia encarregat a AstraZeneca 300 milions de dosis de la vacuna el mes passat. És el principal subministrador de la UE, que acaba de tancar un acord per rebre 200 milions de dosis amb Pfizer/BioNTech, que es converteix així en el sisè proveïdor de la UE.

LA XIFRA

2.000
milions de dosis
de la vacuna s’ha compromès a distribuir AstraZeneca abans de l’estiu de l’any vinent.

Prohibiran les reunions de més de sis persones, a Anglaterra

El govern britànic ha endurit les mesures davant l’augment de contagis. A partir de dilluns vinent, les reunions de més de sis persones passaran a estar prohibides. La restricció –només afecta Anglaterra, ja que Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord tenen la seva pròpia competència en sanitat– s’aplicarà a “les reunions en interiors i exteriors, en habitatges privats, espais públics exteriors i llocs com pubs i restaurants”, va informar l’executiu. La mesura no afectarà ni escoles ni llocs de treball, i preveu excepcions com casaments, funerals i esports en equip.

El virus no frena la crisi climàtica, segons l’ONU

L’aturada de l’activitat per la Covid-19 ha reduït lleugerament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, però no ha servit per aturar l’avenç de la crisi climàtica, que continua agreujant-se, segons un nou informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l’ONU publicat ahir.

Rècord de casos diaris a la República Txeca

La República Txeca ha registrat més de 1.000 casos en un dia per primer cop des del març. El país centreeuropeu va informar dimecres de 1.164 nous contagis, molt per sobre dels 500 registrats fins al setembre. El ritme de casos és tres cops superior al de la veïna Alemanya.

Els grans del motor van perdre 11.000 milions d’euros

Els 17 grups automobilístics més grans del món van tenir una pèrdua operativa conjunta en el segon trimestre d’uns 11.000 milions d’euros pel virus, segons un estudi de la consultora EY. La xifra contrasta amb els 22.000 milions que havien obtingut en el mateix període del 2019.

Alemanya aixecarà les restriccions als viatges

El govern alemany aixecarà el 30 de setembre la recomanació general contra els viatges no essencials a zones de risc que afecta un total de 160 estats, i la substituirà per advertències específiques per països o regions. En la qualificació de zona de risc hi figura l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia