Política

JxCat denuncia que el PDeCAT el pretén paralitzar

La defensa del partit de Puigdemont quantifica el dany en 493.000 euros

El Partit Demòcrata i Junts per Catalunya van protagonitzar ahir a la Ciutat de la Justícia una pugna descarnada pel registre del nou partit de Carles Puigdemont, després que la formació de David Bonvehí i d’Artur Mas judicialitzés les seves desavinences amb una demanda contra JxCat. L’advocat que defensa la nova força, Agustí Carles, va acusar el PDeCAT de pretendre “paralitzar” i “suspendre” el nou partit polític durant la vista preliminar al jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. Segons la defensa, el PDeCAT mira d’aconseguir que JxCat “deixi de funcionar”: “S’està intentant un frau de llei.” En aquest sentit, la defensa va alertar dels danys econòmics, polítics i socials en cas que s’imposin mesures cautelars que impedeixin utilitzar la marca, com reclama el PDeCAT. En concret, va quantificar l’afectació en 493.000 euros, la quota anual de 120 euros pel nombre de militants de JxCat. “Tot el seu projecte polític quedaria bloquejat –va advertir Carles–. El dany seria irreversible, irreparable per a JxCat en cas que se suspengui de facto aquest partit polític.” La defensa també va argumentar que la demanda no té legitimitat, ja que la va impulsar l’executiva del PDeCAT i no el consell nacional, i va subratllar que el PDeCAT s’està ficant “en la vida interna d’un altre partit”.

“Aquesta demanda persegueix sense embuts la paralització d’un partit polític que concorre en el mateix espai electoral. La conseqüència de la mesura, si prosperés, seria paralitzar un partit i això afecta drets fonamentals com ara el de la participació política”, va coincidir l’advocat de Laia Canet. A Canet, li caducava el mandat de presidenta de JxCat el 28 de juny, quan el partit només tenia tres militants. El dia abans es va celebrar una reunió telemàtica –a causa de la pandèmia– per rellevar-la, una trobada que l’acusació pretén impugnar. Les regnes de la formació, les va agafar aleshores Carles Valls, considerat afí a Puigdemont, per activar-lo, i avui JxCat té 4.110 associats –entre els quals hi ha Canet, que treballa en el PDeCAT.

Per la seva part, la lletrada del partit de Bonvehí va culpar JxCat d’“apropiar-se del capital polític” del PDeCAT i de voler “fer creure a la ciutadania que s’està creant un partit nou”, unes “pràctiques poc democràtiques que posen en risc el funcionament d’un partit polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona