Política

La judicatura marca múscul

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, lamenta que l’executiu de Sánchez no deixés anar Felip VI a Barcelona quan la justícia s’administra en nom seu

Alguns dels nous jutges tampoc assisteixen a l’acte de lliurament de despatxos

No hi conviden cap membre del govern català

Amb un “viva el rey” final i coral promogut per José Antonio Ballestero, un dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), es va tancar ahir el polèmic acte de lliurament dels despatxos als nous jutges a l’Escola Judicial, fet que ja demostra que malgrat l’absència del monarca forçada per La Moncloa el va convertir en el protagonista utilitzant-lo des de la judicatura conservadora per marcar múscul a Catalunya i continuar posant en el punt de mira l’executiu de Pedro Sánchez. Una trucada després de l’acte del Borbó al president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, convenientment anunciada des de l’organisme judicial, va servir per deixar clar que la decisió no havia estat seva i que li hauria “agradat” ser en l’acte de lliurament.

D’aquesta manera afegia més arguments per seguir alimentant la tempesta política, ja que el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ja havia avançat que presentarien una ofensiva parlamentària al Congrés per exigir explicacions al govern de Sánchez per estar “claudicant davant l’independentisme”. Ciutadans (Cs) també va registrar ahir una petició de compareixença a la comissió d’Interior del ministre Fernando Grande-Marlaska perquè expliqui els motius de l’absència del monarca en l’acte de Barcelona.

L’argument oficial era que Felip VI no hi va assistir per qüestions de seguretat, malgrat que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va explicar ahir a TV3 que els Mossos d’Esquadra ja tenien preparat el dispositiu policial per rebre’l. Però queda clar que també es volia evitar visualitzar de nou el rebuig que provoca la seva presència a Catalunya des del seu recordat missatge del 3-O del 2017, com ja va poder comprovar el 20 de juliol al monestir de Poblet en una visita en què també va descartar trepitjar Barcelona.

Presència recurrent

El Borbó no va presidir l’acte, però hi va ser molt present en tots els parlaments i també en algunes absències de la nova promoció de jutges, encara que només sis dels 15 que no hi van assistir del total de 62 no va donar cap justificació. Els nou restants es van excusar la setmana passada per la pandèmia.

Després que els vocals del CGPJ María Ángeles Carmona, Nuria Díaz Abad, Juan Manuel Fernández, Carmen Llompart, Juan Martínez Moya i Gerardo Martínez signessin el dia abans una declaració lamentant l’absència del monarca, s’esperava la intervenció de Lesmes com també s’havia acordat. El president va mostrar “l’enorme pesar” per aquesta absència després de 20 anys, però més enllà d’un acte protocol·lari, sobretot perquè “respon a l’especial vincle constitucional de la corona amb el poder judicial”. I aquí va recordar que la Constitució de 1978 deixa clar que “la justícia emana del poble i s’administra en nom del rei”, precisament qui “simbolitza la unitat i permanència de l’Estat”. Aquesta posició, però, no és unànime en tota la judicatura, ja que hores abans l’associació Àgora Judicial va assegurar amb una piulada: “La justícia s’administra en nom del rei, però en una entrega de despatxos no s’administra justícia. I, si s’hi administrés, l’essència d’actuar en nom d’algú és que aquest no ha de ser-hi.” Després del discurs de Lesmes, hi van afegir que s’havia “oblidat” principis bàsics com ara la defensa dels drets fonamentals, la presumpció d’innocència, el principi d’igualtat i d’altres, “davant d’un nou principi del tot inexistent d’«actuar en benefici d’Espanya»”.

A l’inici de l’acte, el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez, ja havia assegurat que tenien el suport de la Casa del Rei. Però també la primera alumna de la promoció de jutges, Cristina Menéndez, després de lamentar que s’usi el poder judicial com a “moneda de canvi” de “jocs polítics o institucionals”, va lamentar l’absència d’alguns companys que “per diversos motius s’han vist desencantats”.

L’executiu espanyol va sortir en la seva defensa ja abans de les paraules de Lesmes. La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, el va acusar de “sobredimensionar” l’absència del rei, mentre defensava que s’havia pres la decisió de manera “molt meditada i molt ponderada” i responent a criteris de seguretat perquè en política “cal triar entre el dolent i el pitjor”. Lastra ho va aprofitar per fer un prec al president del CGPJ perquè sigui “molt dur” amb el PP pel seu “bloqueig” en la renovació d’aquest òrgan. De la seva banda, la vicepresidenta del govern central, Carmen Calvo, va defensar el paper institucional que havia fet l’executiu espanyol desvinculant la decisió de l’absència del monarca a Barcelona de la imminent sentència del president de la Generalitat, Quim Torra.

Els que no es van mossegar la llengua per censurar la posició de Felip VI van ser el vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, i el ministre de Consum, Alberto Garzón. En una piulada, Iglesias va recordar que “respecte institucional significa neutralitat política a la prefectura de l’Estat” i “renovació dels òrgans judicials en temps i forma”. Per la seva part, Garzón va expressar, també a Twitter, que la posició d’una “monarquia hereditària que maniobra contra el govern democràticament elegit, incomplint d’aquesta manera la Constitució, que imposa la seva neutralitat, mentre és aplaudida per l’extrema dreta és senzillament insostenible”. I el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va assegurar que seria “fantàstic” que Felip VI no vingués mai més a Catalunya, ja que cada vegada que ho fa “s’obre una ferida que encara no està tancada”.

I, mentre la judicatura més conservadora en la línia dels partits de dreta censurava la decisió d’apartar el Borbó de l’acte, el CGPJ no va fer el gest ni de convidar la consellera de Justícia, Ester Capella, ni cap altre representant del govern català. La consellera va aprofitar una entrevista a La Xarxa per recórrer a la ironia afirmant: “Ja sabem que la justícia va lenta i no sabem si se’ls ha perdut la invitació o s’han oblidat que venen a Catalunya i ens devem respecte institucional.” Capella va recordar que l’executiu català no declina mai anar allà “on tenim responsabilitats polítiques i exercim les nostres competències”.

Jugar a fer política

Sobre la trucada del monarca després de l’acte a Lesmes, el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, també va utilitzar La Xarxa per criticar que, “a Felip VI, li agrada massa jugar a fer política amb la dreta (també la judicial). Com el 3-O, demostren que monarquia i democràcia són conceptes antagònics”. L’acte es va fer a la seu de l’Escola Judicial de Collserola i tampoc hi va assistir el president del Tribunal Constitucional (TC), Juan José González Rivas, “per problemes d’agenda”, ja que participava en la XIII Conferència Iberoamericana de Justícia Constitucional, tot i que de forma telemàtica. Dels 62 jutges de la 69a promoció de l’Escola Judicial –33 dones i 29 homes–, 56 es destinaran a Catalunya, que és precisament on hi ha la majoria de places vacants.

LES XIFRES

56
jutges
del total de 62 de la 69a promoció es destinen a Catalunya, i només sis són de procedència catalana.

LES FRASES

27,3%
dels membres
de la promoció diuen que l’àrea preferida per exercir és la penal, seguida de la civil (19%).
La presència del rei té una enorme dimensió constitucional i política
Carlos Lesmes
PRESIDENT DEL CGPJ
A Espanya la justícia s’imparteix en nom del rei perquè així ho vam decidir tots amb la Constitució
Pablo Casado
PRESIDENT DEL PP
Jo esperaria de Lesmes que donés un toc d’atenció al PP, la resta sobredimensiona
Adriana Lastra
PORTAVEU DEL PSOE AL CONGRÉS
La justícia va lenta i no sabem si se’ls ha perdut la invitació o s’han oblidat que venen a Catalunya
Ester Capella
CONSELLERA DE JUSTÍCIA
La posició d’una monarquia hereditària que maniobra contra el govern [...] és insostenible
Alberto Garzón
MINISTRE DE CONSUM
Cada vegada que el rei ve a Catalunya s’obre una ferida que encara no està tancada
Jaume Asens
president dE PODEM AL Congrés
A Felip VI, li agrada massa jugar a fer política amb la dreta (també la judicial)
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
A Catalunya, no hi sobra el cap d’estat ni cap representant del poder judicial
Lorena Roldán
PORTAVEU DE CS AL PARLAMENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona