Política

Ayuso acata l’ordre de confinament de Madrid

La presidenta madrilenya anuncia que portarà als tribunals la disposició que limita l’activitat de deu localitats

Calvo adverteix la cap de l’executiu autonòmic que té l’obligació de complir la llei

Deu ciutats de la Comunitat de Madrid, inclosa la capital espanyola, afrontaran noves mesures restrictives i el confinament perimetral a partir d’aquesta nit per mirar de controlar la pandèmia de coronavirus, en compliment de l’acord entre el govern de Pedro Sánchéz i les comunitats autònomes publicat ahir al Boletín Oficial del Estado (BOE). La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar ahir que acataria l’acord, però va anunciar que hi recorrerà en contra als tribunals.

L’ordre ministerial fixa noves mesures restrictives per als municipis amb una incidència de contagis superior als 500 per 100.000 habitants en catorze dies, que tinguin un percentatge de positius en les proves diagnòstiques superior al 10% i una ocupació de llits a l’UCI per a pacients de Covid-19 superior al 35% a la comunitat autònoma a la qual pertany el municipi.

De moment, deu ciutats madrilenyes resultaran afectades per aquest acord, que va ser aprovat en el Consell Interterritorial de Salut amb el vot a favor de tretze comunitats i sis vots en contra (Madrid, Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i Ceuta). L’acord inclou nou mesures de compliment obligat i que preveuen, entre altres coses, la restricció de l’entrada i sortida de persones, excepte desplaçaments “adequadament justificats” com anar al metge, a treballar, centres educatius, assistència de gent gran, menors i dependents, i desplaçaments a bancs, jutjats o altres organismes públics.

Les reunions familiars i socials, tret de si es tracta de persones que conviuen a la llar, es limiten a sis persones i es redueix al 50% la capacitat màxima als locals comercials i serveis oberts al públic, que tancaran com a molt tard a les deu de la nit, excepte les excepcions que es prevegin. Pel que fa als establiments d’hostaleria i restauració, la capacitat permesa no podrà superar el 50% en espais interiors i el 60% en exteriors, es prohibeix el consum a la barra i no poden tancar més tard de les onze.

A banda d’aquestes mesures, que no tenen un termini concret, es recomana evitar els desplaçaments i moviments innecessaris en aquests municipis i s’insta a aprovar plans d’actuació per evitar l’expansió del virus a les localitats de menys de 100.000 habitants.

Ayuso diu que assumirà les noves restriccions “de manera estricta”, però recorrerà contra l’ordre ministerial als tribunals perquè “s’ajustin a la normativa i a la realitat” i siguin “objectives i justes”. La presidenta madrilenya acusa el govern de Sánchez de restringir la mobilitat “sense criteris objectius” i manté el torcebraç amb l’executiu espanyol, tot i que dimarts les dues administracions van arribar a un principi d’acord per mirar de contenir l’expansió del coronavirus, que va ser el que es va traslladar al Consell Interterritorial, on finalment la Comunitat de Madrid va votar-hi en contra.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha advertit Ayuso que encara que tingui el “dret” de recórrer contra l’acord del Consell Interterritorial també té l’“obligació” de complir-lo, ja que, segons va dir, cap administració o institució està per sobre de la llei.

LA FRASE

Aquesta comunitat no està en rebel·lia perquè no som com els seus socis independentistes
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de la comunitat autònoma de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia