Política

Madrid aplica les mesures per contenir la pandèmia però alerta del “caos”

Els ciutadans que incompleixin les restriccions no seran multats fins que la justícia ratifiqui l’ordre ministerial

Sánchez insta el PP a deixar el partidisme

El confinament perimetral de Madrid i nou municipis més de la comunitat autònoma va entrar en vigor ahir a les deu de la nit, però la policia no començarà a multar els ciutadans que incompleixin l’ordre fins que la justícia no la ratifiqui, segons va explicar el conseller de Sanitat del govern d’Isabel Díaz Ayuso, Enrique Ruiz Escudero. A la mateixa hora, després de la publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, també va entrar en vigor la limitació de la capacitat del 50% als comerços i l’obligació de tancar la restauració a tot estirar a les onze de la nit, unes mesures que el govern madrileny “acata”, però contra les quals ha presentat recurs a l’Audiencia Nacional amb petició de cautelars.

El conseller de Justícia, Enrique López, va criticar que aquestes restriccions provoquen el “caos” i va afirmar que obeeixen a raons “polítiques”, com sosté Ayuso. “Des de demà [avui per al lector] podràs arribar a Madrid des de Berlín, però no des de Parla. Gràcies pel caos, Pedro Sánchez”, va piular a Twitter la presidenta madrilenya.

Segons la Comunitat de Madrid, l’ordre del Ministeri de Sanitat és “jurídicament nul·la”, però l’aplicaran perquè hi estan obligats. “Ens obliguen a fer que entrin en vigor [...], no podem fer una altra cosa”, va dir López. “S’ha produït una invasió de competències”, hi va afegir el conseller, que va insistir que les restriccions imposades per Sanitat són “molt poc meditades” i provocaran pèrdues de “més de 8.000 milions” si s’allarguen durant un mes. López va assegurar que, en canvi, les mesures aplicades per la Comunitat de Madrid eren “quirúrgiques” i “molt beneficioses”.

Segons el conseller de Sanitat, l’ordre no tindrà com a efecte controlar l’evolució de la pandèmia perquè el que fa és permetre “incrementar la mobilitat” dins dels municipis afectats. La Comunitat de Madrid considera que les restriccions de mobilitat aplicades només en alguns barris estaven sent “eficaces” i asseguren que la tendència ja començava a ser “favorable”. El conseller de Justícia va justificar la presentació del recurs amb l’argument que no es pugui tornar a utilitzar el Consell Interterritorial de Salut per “imposar” una decisió estatal quan “no hi ha consens”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va referir a la polèmica des de Brussel·les, després de la reunió del Consell Europeu. Segons Sánchez, l’ordre respecta les competències autonòmiques i resulta útil per “atendre l’“extraordinària gravetat” de la situació. El cap de l’executiu espanyol va explicar que, en la cimera de Brussel·les, els líders europeus li havien manifestat la seva “preocupació per la utilització partidista que s’està fent de la pandèmia” i va reclamar als partits, si més no “als tradicionals”, en clara al·lusió al PP, que deixin d’usar-la per “polaritzar”, perquè així només afavoreixen l’“antipolítica” i la ultradreta.

Sánchez va insistir en la situació d’“extraordinària gravetat” que viu la Comunitat de Madrid, amb una ocupació en unitats de vigilància intensiva del 42%, que és, segons va remarcar, “el doble” de la de Navarra, la segona comunitat amb pitjors dades.

LA XIFRA

42
per cent
d’unitats de l’UCI estan ocupades per pacients de Covid-19 a Madrid, segons dades del Ministeri de Sanitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona