Política

Aragonès aclareix que no hi ha president però sí govern

L’oposició focalitza la sessió de control en el vicepresident, a qui demanen més cooperació per arribar a un pacte en Salut

JxCat dirigeix la seva pregunta de control al conseller Tremosa

Primera sessió de control sense el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, inhabilitat per un delicte de desobediència, i totes les mirades de l’oposició es van dirigir al vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, que, en un principi, es repartia el paper de substitut amb la portaveu Meritxell Budó. Des de bon principi, Aragonès va voler deixar clar que el Parlament “no normalitzarà” la inhabilitació de Torra, i que, malgrat que el govern actual estigui en funcions, els seus membres exerciran les competències al màxim per lluitar contra la pandèmia.

El nou format de la sessió de control sense el president Torra va ser motiu de polèmica entre els grups de l’oposició, ja que les preguntes tant a Aragonès com a Budó, queden emmarcades dins de les restes de preguntes sectorials que l’oposició adreça a la resta de membres del govern.

En la sessió inèdita d’ahir, Aragonès va anar repetint que “no hi ha president” quan l’interpel·laven com a “president en funcions” en el cas de Jéssica Albiach, presidenta del grup Catalunya En Comú Podem, o com a “honorable senyor vicepresident de la Generalitat en funcions de president”, tal com va expressat Miquel Iceta (PSC). Fins i tot, el president del PP, Alejandro Fernández, es va permetre ironitzar sobre la situació: “Corre el perill de passar a la història com a Pere Aragonès, el Limitat”, va etzibar a Aragonès.

Amb tot, van ser els grups del PSC i els comuns els que van allargar la mà a Aragonès i van reclamar més cooperació al govern amb els grups de l’oposició per arribar a consensuar un Pacte Nacional de la Salut que suposi el final de les retallades en sanitat, se centri en l’atenció primària i defensi un sistema de salut públic i universal. “Pactin més, concertin més i afrontin menys”, va dir el president del PSC, Miquel Iceta.

Aragonès, per la seva banda, es va comprometre a incloure’ls en el pacte un cop se sàpiga la concreció de les mesures que han proposat els experts, i els va demanar el seu suport a l’hora de negociar el pressupost amb el govern espanyol i aconseguir que els fons Covid no suposin un nou préstec per a les arques de la Generalitat. El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va retreure a Aragonès que rebi ordres del líder d’ERC, Oriol Junqueras, des de la presó, tal com Torra en rebia de Carles Puigdemont.

Finalment, i a preguntes d’ERC sobre la visita del rei Felip VI, divendres que ve, Aragonès va afirmar que el monarca ja “va trencar la neutralitat amb el seu discurs del 3 d’octubre (del 2017)”, i això “va consumar el divorci amb la ciutadania de Catalunya.

LA FRASE

El rei va trencar la neutralitat amb el discurs del 3-O i va consumar el divorci amb Catalunya
Pere Aragonès
vicepresident en funcions de president

Nova topada entre Tremosa i el vicepresident

L’únic grup que no va dirigir preguntes al vicepresident va ser JxCat –la CUP, com a subgrup, no disposava en aquest ple de torn de paraula–, que va optar per adreçar-se al conseller d’Empresa Ramon Tremosa. El president del grup, Albert Batet, va voler posar el focus en aquest exeurodiputat per tractar un dels temes cabdals en el que resta de legislatura, el repartiment dels fons europeus. Tremosa es va mostrar molt partidari d’aquestes ajudes: “Són una benedicció”, va dir, i va assegurar que de moment “la predisposició del govern espanyol és bona” pel que fa a la distribució de la part que correspon a Catalunya.

JxCat deixava en mans de Tremosa el focus polític i aquest, per la seva banda, topava de nou amb el vicepresident Aragonès per la creació des del Departament d’Economia d’un fons destinat a empreses en creixement. Tremosa assegurava que aquest fons ja existeix des de fa temps al Departament d’Empreses a través de l’ empresa pública Avançsa, amb un pressupost de 15 milions d’euros el 2020 i va instar Aragonès a estalviar-se el cost de la posada a licitació del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona