Política

L'energia propicia el primer gran pacte entre PSOE i PP

El govern socialista suspèn la pujada de la llum en un 4% que preveia per al juliol· Zapatero accepta consensuar amb els populars la interconnexió elèctrica amb França i també la ubicació del magatzem nuclear

De negar el suport al pla d'ajust contra el dèficit jugant a precipitar el final de la legislatura a propiciar el primer gran pacte d'Estat amb el govern del PSOE des de l'esclat de la crisi. Per sorpresa i a escassos 15 dies de celebrar el debat de política general al Congrés, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i el portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, van escenificar ahir un esbós de pacte energètic amb una primera conclusió pràctica: la llum no s'apujarà al juliol com ja tenia decidit la Moncloa.

L'entesa revestia una sorpresa addicional perquè es produeix tot just una setmana després que José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy es culpessin mútuament en públic del dèficit de tarifa, una herència que prové de la diferència de costos entre la producció d'electricitat i el preu al qual la cobren les elèctriques d'acord amb la tarifa fixada pel govern. Un desfasament que ha engreixat el dèficit elèctric fins als 16.000 milions i que les elèctriques s'apunten com a beneficis pendents de cobrar i que Sebastián s'havia esforçat a corregir a través d'increments addicionals al rebut de la llum molt per sobre de la inflació, com el del 4% que volia aplicar l'1 de juliol per a 22 milions de llars i de petits comerços.

En una inusual compareixença conjunta al ministeri, Sebastián i Montoro es van emplaçar a una “profunda revisió de costos” del sistema elèctric de forma “immediata”, abans de decidir qualsevol increment de la llum. El rebut elèctric, però, s'encarirà irreversiblement al juliol per culpa de l'augment de l'IVA en dos punts, del 16% al 18%.

En el guió de l'acord PSOE-PP hi figuren des de la definició d'un mix energètic fins a la futura ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) i la interconnexió amb França. Tot i no pronunciar-se explícitament sobre el tancament de la central nuclear de Garoña previst per al 2013, el ministre d'Indústria va insinuar un gir en apostar per “mirar endavant” perquè “la situació econòmica és molt difícil”. “Cal mirar el futur amb un horitzó ampli i sense línies vermelles”, va reblar. Sebastián també estenia la mà a CiU, a la qual va agrair una “resposta també positiva”.

A l'hora d'explicar el gir copernicà del PP des de l'oposició frontal, Montoro va justificar que el seu partit ha “rebaixat la ideologia” i així envia un missatge de “tranquil·litat i confiança als inversors”. “Les circumstàncies econòmiques són cada cop més difícils i cal trobar solucions entre tots per sortir de la crisi”, va exposar Montoro l'endemà de la convalidació de la reforma laboral al Congrés, que el PP tampoc no va vetar.

L'acord va enutjar el líder de la patronal elèctrica Unesa, Pedro Rivera, que va jutjar “molt greu” la congelació de la llum.

LA XIFRA

16.000
milions és el dèficit
de les elèctriques pel desfasament entre el cost de la producció i el preu fixat per l'executiu.
4
per cent d'increment
al preu de la llum elèctrica pensava aplicar el govern del PSOE a partir del mes de juliol.
Les claus

Doble rectificació de Zapatero i Rajoy, pressionats per la crisi

Lluís bou

El principi d'acord entre el govern del PSOE i el PP sobre una matèria tan sensible i de pes ideològic tan enorme com és l'energia, és una doble rectificació de José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. El líder del PSOE, que ha tallat lligams amb ERC i IU-ICV a causa de les mesures contra la crisi, està perillosament aïllat.

Zapatero cap al centre

Zapatero intenta trobar ara aliats, i només ho pot fer decantant-se cap al centre, amb un nou plantejament. Intentar un pacte sobre energia amb el PP és una aposta decisiva cap al seu flanc dret, que també té un cert aire d'episodi viscut. Un retorn al felipisme.

Rajoy baixa a la plana

Mariano Rajoy, que està molt pressionat en l'escena internacional, ha rectificat la seva oposició radical, enrocada a la muntanya, i està baixant cap a la plana. Fent un acord amb l'executiu socialista
sobre l'energia dóna oxigen a aquell Zapatero al qual volia ofegar, però a canvi el PP guanya centralitat. I rebrà felicitacions d'Europa, que també li calen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Ucraïna

Blinken visita Ucraïna per sorpresa per mostrar el suport dels Estats Units

Barcelona
política

Els investigats de Tsunami acusen l’AN d’usar el terrorisme per impedir l’amnistia

barcelona

Escac a la junta birmana

Tòquio

La fractura passa factura

Argelers / Barcelona

Reset a l’escenari polític gironí després del 12-M

GIRONA
Salvador Vergés
Cap de llista de Junts i diputat electe

“En un context difícil hem augmentat el vot”

GIRONA

Sánchez i el símil Illa-Feijóo

Madrid

L’independentisme es dessagna

Barcelona

El PSC d’Illa demana pas

Barcelona