Política

Cuixart enviarà una carta a Sánchez per reclamar l’amnistia com el primer pas per a resoldre el conflicte

Òmnium recorda el tercer aniversari del seu empresonament amb una acció simbòlica a plaça Catalunya

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, enviarà una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar l’amnistia com el primer pas per començar a resoldre el conflicte polític. L’entitat ha denunciat el tercer aniversari “trist, lamentable i vergonyós” de l’empresonament de Cuixart, i també de Jordi Sànchez, i ha recordat els “2.800 represaliats” amb una instal·lació a plaça Catalunya. L’acció simula diverses cel·les, on els barrots són bolígrafs, que empresonen fotografies de “represaliats”, i s’emplaça els ciutadans a retirar un bolígraf per signar la carta que es farà arribar a la Moncloa.

A la carta, Cuixart assenyala que “una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental”. Argumenta que és una via que preveu la Constitució espanyola i que també és políticament possible - “per ser aprovada requereix la mateixa majoria parlamentària que l’ha fet a vostè president”, li recorda. “Abandoni la por i faci aquest pas decisiu per afrontar d’una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte”, escriu el líder d’Òmnium.

A la missiva, Cuixart insisteix que amb l’amnistia l’Estat té “l’oportunitat de reconèixer aquesta injustícia col·lectiva de reparar el dany a les víctimes i d’establir les mesures oportunes per restablir els drets humans”. També garanteix que el moviment independentista no renunciarà a l’exercici dels seus drets, a lluitar per la llibertat del país per vies democràtiques i a continuar denunciant la repressió.

Òmnium ha instal·lat entre les fonts bessones de plaça Catalunya una instal·lació amb fotos dels presos independentistes, exiliats o altres “represaliats”, com Roger Español o Tamara Carrasco. Inspirada en una instal·lació de Human Right Watch a Nova York per alliberar els presos polítics de Myanmar del 2010, les imatges es veuen entretallades per uns barrots, que són bolígrafs, i simulen cel·les de la presó. S’emplaça a tothom que n’agafi un i l’utilitzi per signar la petició de la carta de Cuixart a Sánchez.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reclamat a Sánchez “que sigui valent i tiri endavant amb l’amnistia” perquè és “l’única solució possible”. I és que, a diferència de l’indult -que el govern espanyol està tramitant- i la reforma del Codi Penal del delicte de sedició, l’amnistia serviria “a tots els represaliats”, i no només als líders polítics empresonats. Mauri ha insistit que l’amnistia seria només un “primer pas”, ja que la solució passa, diu l’entitat, pel lliure exercici de l’autodeterminació.

Quan fa tres anys que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart estan empresonats, Mauri ha denunciat la “vergonya” que suposa i ha criticat que, després de tot aquest temps, “la repressió no s’ha acabat ni s’ha aturat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona