Política

Lloguer al 50% als negocis tancats

El govern redueix a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats per la Covid-19

Malestar del sector de l’oci nocturn per haver quedat al marge del nou paquet d’ajudes

300 milions més per al pressupost de Salut

Alleujament parcial per als arrendataris de locals comercials que han hagut de tancar a causa de la pandèmia. El govern va aprovar ahir un decret perquè puguin renegociar el preu dels lloguers amb els propietaris dels immobles per tal de rebaixar l’import de la mensualitat. Si aquesta negociació no es tanca en el termini màxim d’un mes a partir de la petició de l’arrendatari, l’import del lloguer quedarà automàticament rebaixat a la meitat. La mesura afecta bars, restaurants, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques. La venda de productes per emportar-se i l’enviament a domicili no es tenen en compte. Encara que aquest sigui l’únic servei que pot oferir un restaurant, el decret considera que el negoci està tancat i, per tant, la reducció de la quota ha de ser igualment del 50%.

D’altra banda, en el cas de les activitats restringides parcialment, si no hi ha acord per a la revisió temporal del lloguer, la rebaixa de la quota serà del 50% de la part de la qual es pot treure rendiment. El càlcul es podrà fer a partir de la limitació dels aforaments i dels horaris d’atenció al públic. Entre els negocis amb l’aforament o els horaris parcialment afectats, hi ha teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va defensar que amb aquest decret s’afavoreix el pacte entre arrendador i arrendatari, però s’impedeix que la negociació dilati la rebaixa de les quotes. Budó no va tancar la porta en un futur a incorporar l’anomenada clàusula rebus sic stantibus en el Codi Civil per permetre modificar contractes en casos de canvis sobrevinguts i extraordinaris com una pandèmia, però l’executiu ha optat per aquest decret de limitació al 50% perquè és “un mecanisme més àgil que evita allargar els terminis”.

La mesura pretén evitar la judicialització massiva de la rebaixa dels lloguers, amb sentències que arribarien quan els negocis ja haguessin abaixat la persiana. Restauradors i comerciants s’estalvien així els costos judicials i la dilatació del procés.

Budó va recalcar que d’aquesta manera el cost de la pandèmia no recau exclusivament sobre una de les parts del contracte d’arrendament, però no va descartar compensar més endavant els petits propietaris per la part dels lloguers que deixaran de percebre.

D’altra banda, el govern va acordar l’activació d’un paquet de mesures urgents per donar suport als sectors econòmics més afectats per les noves mesures de contenció de la Covid-19, que van entrar en vigor la setmana passada.Així, s’habiliten subvencions per a autònoms i pimes dels àmbits de la restauració i l’estètica i la bellesa que vegin reduïda la seva facturació pel tancament d’activitats. La dotació inicial per a aquesta línia de subvencions s’eleva a 40 milions d’euros i l’import màxim concedit per a cada beneficiari serà de 1.500 euros. L’acord preveu un termini de cinc dies perquè els establiments afectats traslladin de manera telemàtica les sol·licituds de subvencions, que s’articularan a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. També s’activa una línia de préstecs a través d’Avalis de Catalunya i l’ICF dotada amb 20 milions per impulsar la reactivació de restaurants i petits comerços.

El sector de l’oci nocturn està rabiós per haver quedat exclòs d’aquest paquet d’ajuts, després de set mesos d’inactivitat, i va alertar que el futur de 36.000 famílies està en risc. “Volem manifestar la nostra perplexitat davant aquesta situació i la més completa incredulitat i falta de confiança en el govern de la Generalitat, ja que se’ns ha mentit i enganyat de manera reiterada”, denunciava el sector en un comunicat. El conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va avançar que el govern estudia una línia específica d’ajudes per a l’oci nocturn. En una xerrada telemàtica organitzada per l’agència Intermèdia, el conseller va lamentar que no es pogués arribar a concretar la reobertura dels locals anunciada fa uns dies després que la situació epidemiològica empitjorés.

Tampoc la patronal Foment del Treball veu amb bons ulls la proposta. Per l’organització empresarial, “el decret llei és de dubtosa constitucionalitat i provoca inseguretat jurídica”. En un comunicat, Foment es queixava que “la suspensió de l’activitat en bars, restaurants, gimnasos, centres de bellesa, etc., i la consegüent pèrdua d’ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals ni tampoc pels empresaris, sinó que s’ha de fer repercutir en l’administració que ha ordenat el tancament dels negocis o n’ha limitat parcialment l’activitat”. En aquest sentit, demanava a la Generalitat “que es concentri en la promoció d’ajudes directes i la injecció de fons econòmics als sectors d’activitat afectats per les mesures extraordinàries aprovades per contenir la pandèmia de la Covid-19, i no en l’aprovació de normes i lleis que perjudiquen empresaris, treballadors i, avui també, els propietaris de locals i establiments de lloguer”.

Per la seva banda, la Federació de Serveis del sindicat UGT en demanava l’exempció total mentre durin les restriccions. “En molts casos, el pagament del lloguer del local pot representar la viabilitat o no de moltes empreses que en aquest moment no tenen cap ingrés”, assegurava en un comunicat. En canvi, el Gremi de Restauració de Barcelona qualificava d’“històric” el decret llei que protegeix la rebaixa del 50% del lloguer dels locals comercials tancats, que va qualificar com un “pas valent en la direcció adequada”, segons una nota. “Pels restauradors, el pas que ha fet avui [per ahir] la Generalitat es pot qualificar d’històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l’inici de la pandèmia”, va indicar el gremi.

Els grups de l’oposició van expressar les seves queixes sobre les mesures empreses pel govern per lluitar contra la Covid-19. Els comuns, que van criticar la “sensació d’improvisació” vista la “confusió i falta de coherència” de les mesures, van demanar la compareixença al Parlament del vicepresident, Pere Aragonès, i del conseller Tremosa, perquè donin explicacions sobre les mesures de compensació i el pla de contingència per pal·liar les pèrdues pel tancament de bars, restaurants i centres d’estètica.

Des de Ciutadans, en canvi, van exigir la compareixença de la consellera de Salut, Alba Vergés, per exposar les mesures que s’estan prenent, i què s’està fent per implementar les que es van aprovar en l’últim ple específic, fa dues setmanes. La Generalitat va aprovar ahir reforçar el pressupost de Salut amb 300 milions d’euros, un increment que prové dels recursos que corresponen a Catalunya del fons Covid-19 estatal i que s’afegeix als increments dels pressupostos dels departaments d’Empresa (20 milions) i Cultura (6 milions) aprovats en les darreres setmanes. Amb aquest augment, es reforçarà el finançament del Servei Català de Salut i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona en relació amb la gestió de la pandèmia i es contractarà personal per millorar el seguiment de les cadenes de contagi. El PSC, pel seu cantó, va lamentar que els 40 milions a la restauració “són absolutament insuficients”, i va reclamar més ajuts directes al sector, a banda d’expressar els seus “dubtes” sobre la legalitat del decret llei emès ahir per rebaixar al 50% el cost dels lloguers. També va denunciar retards en el pagament dels compromisos assolits amb les residències, en alguns casos pendents de cobrar des del juny. Junts per Catalunya i ERC, en canvi, van justificar i reivindicar les mesures del govern i van demanar “tots els esforços col·lectius i polítics”.

Ampliació de pressupost

L’executiu també va aprovar ampliar el pressupost de la Generalitat del 2020 en 420 milions d’euros per afrontar els efectes de la crisi de la Covid-19, aprofitant que el Ministeri d’Hisenda ha garantit el finançament d’un dèficit equivalent al 0,2% del PIB. Fins a 348 d’aquests milions es distribuiran entre els diversos departaments.

LES XIFRES

420
milions
és l’augment del pressupost de la Generalitat després que Hisenda hagi garantit un dèficit del 0,2% del PIB.
40
milions
aniran a parar a la restauració i al sector de l’estètica i la bellesa amb el nou paquet de mesures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona