Política

Aragonès reclama gestionar directament els fons europeus

El vicepresident proposa un fòrum dels territoris amb la Comissió Europea

Explica en anglès que participa de la Conferència de Presidents perquè Torra ha estat inhabilitat

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reclamat que Catalunya pugui gestionar directament la part que li correspon dels fons europeus per a la recuperació. En la seva intervenció en el marc de la Conferència de Presidents d’aquest dilluns que se celebra telemàticament, Aragonès ha proposat crear un fòrum permanent en què els territoris puguin treballar conjuntament amb la Comissió Europea. Davant la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, Aragonès ha explicat en anglès que participa aquest dilluns de la reunió perquè el president Quim Torra ha estat inhabilitat per “haver demanat l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats”.

En aquest context, encara en anglès, Aragonès ha reiterat la necessitat de resoldre aquesta qüestió amb més democràcia, i donant la veu als ciutadans de Catalunya perquè puguin decidir lliurament el seu futur polític. També ha assenyalat que Catalunya és un país europeu profundament compromès amb el projecte de la UE i que té l’aspiració de participar-ne amb una “veu pròpia” com ho fan els estats membres. Una qüestió que, segons ha afegit, només es pot resoldre amb més democràcia ja que, segons ha apuntat, tots els conflictes polítics es resolen dins de la Unió Europea.

Ja en castellà, Aragonès ha reclamat que Catalunya pugui gestionar directament la part del fons europeu que li correspongui i ho ha qualificat “d’imprescindible”. I és que, segons el vicepresident amb funcions de president, per ser realment eficients, cal baixar el pla directament al territori.

“Tenim molta experiència acumulada, tenim les competències i sobretot tenim la capacitat, la força i l’energia per implementar projectes realment transformadors”, ha reivindicat.

Per tal de garantir que els territoris tinguin veu i “participació directa” als fons europeus per a la recuperació, Aragonès ha proposat crear un fòrum permanent de territoris per treballar conjuntament amb la Comissió Europea.

El vicepresident també ha defensat que cal una “política transformadora i expansiva” i que els 140.000 milions d’euros dels fons europeus per als pròxims anys no han de servir per pagar despesa corrent sinó per invertir en futur i reforçar l’estat del benestar.

A banda dels fons europeus, Aragonès ha reclamat que, davant la situació “extremadament complexa” de la segona onada de la covid-19, s’impulsi un pla de rescat econòmic per acompanyar tots els treballadors i treballadores, totes les empreses i les famílies que pateixen els efectes de la crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts