Política

Illa preveu 10 milions de vacunats i immunes al maig

El ministre espera 20 milions de vacunes Pfizer al gener per poder aplicar-ne dues dosis a cada pacient prioritari de manera gratuïta

Les comunitats tindran veu en el criteri de qui cal vacunar primer

La vacuna anunciada per la farmacèutica Pfizer contra la Covid-19 no només ha desfermat l’eufòria global i de les borses, sinó que també ha il·lusionat el govern de Pedro Sánchez fins al punt de gosar fixar unes dates concretes en vermell al calendari del 2020 i del 2021, amb el risc que té ser presoner d’una frase optimista a l’hemeroteca. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar la previsió que “a principis de l’any que ve” ja arribaran les primeres dosis –20 milions d’unitats– i que al maig hi haurà “un percentatge rellevant de la població vacunada”, que, com que és un tractament de dues dosis per pacient, seria de 10 milions de persones immunitzades. La vacuna serà distribuïda per la xarxa estatal i serà gratuïta (és a dir, a càrrec de l’erari però sense cap repagament).

L’onada d’optimisme arriba quan l’anunci d’una vacuna ha estat proclamat pels fabricants –Pfizer i el soci alemany BioNTech– amb una “eficàcia del 90%” però no encara per cap publicació científica independent més enllà d’un grup d’experts aliens als autors. En declaracions a TVE, el ministre Illa va detallar que, a més dels 300 milions de dosis que adquirirà la UE –dels quals 20 milions vindran aquí per ser distribuïts a les comunitats–, l’Estat espanyol té tres contractes tancats: amb AstraZeneca (que desenvolupa la vacuna juntament amb la Universitat d’Oxford), amb Sanofi i amb Johnson & Johnson. “Comencem a veure la llum al final del túnel. Aquesta setmana o la que ve firmarem més contractes amb Pfizer i amb altres companyies”, avança el titular de Sanitat. Si bé la vacuna anunciada per Pfizer necessita una temperatura excepcional de 80 graus negatius per tal de preservar les seves propietats, Illa admet que té “característiques de conservació que la fan una mica singular”, però avisa que la farmacèutica –que té una planta al nord de Madrid, a San Sebastián de los Reyes– hi incorpora la tecnologia adient perquè la baixíssima temperatura no sigui un problema que malmeti la vacuna. En una compareixença recent al Congrés per detallar el pressupost del departament, la secretària d’Estat de Sanitat i mà dreta d’Illa, Silvia Calzón, va augurar un horitzó amb set vacunes i va recordar que dels fons europeus hi ha una partida de 1.000 milions per a l’adquisició de vacunes i de 10,8 per fomentar la vacunació i frenar la desinformació.

Tot i que es preveu una distribució centralitzada, la Generalitat tindrà veu a l’hora de fixar els criteris dels destinataris primers perquè, segons Illa, la decisió es farà “segons el criteri dels experts en vacunació de les comunitats i el ministeri”, en col·laboració amb els estats de la UE. Es dona per fet que una població prioritària és la gent gran i més vulnerable, a més dels seus cuidadors.

Illa té present que en l’últim CIS un 50% de la població diu que rebutjaria vacunar-se en un primer moment i no descarta obligar-hi per llei: “Crec que la ciutadania reaccionarà bé; per tant, no crec que calgui fer-la obligatòria, però és una cosa que no podem descartar.”

Hisenda no vol perdre l’IVA de les mascaretes

La promesa d’abaratir el preu de les mascaretes ha portat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a un carreró sense sortida, perquè alhora no vol perdre els ingressos per IVA. Si bé Cs ha registrat una esmena per rebaixar del 21% al 4% l’IVA de la d’un sol ús, Hisenda, que perdria així 1.568 milions en ingressos tributaris (amb un consum de 50 milions d’unitats al dia), sosté que la UE no ho permet i ha exigit de nou a Brussel·les un aclariment al respecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia