Política

La jutgessa imputa el tinent d'alcalde d'Urbanisme pel cas de l'hotel del Palau

Considera que García-Bragado, el gerent d'Urbanisme i l'arquitecte Carles Díaz «van ocultar una operació especulativa»

La magistrada Míriam de Rosa Palacio ha imputat la cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona per garantir els seus drets, ja que ara podran anar a declarar acompanyats d'advocats i sol·licitar més proves i declaracions, però també en veure indicis que podrien haver prevaricat. La titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona ha citat a declarar com a imputats per al 12 de juliol (un dia abans de marxar de vacances) el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado; el gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, i l'arquitecte del despatx Tusquets-Díaz Carles Díaz.

En la resolució d'ahir, la jutgessa comparteix la tesi exposada en la querella presentada pel fiscal de delictes urbanístics, Antoni Pelegrín, contra els gestors del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, mentre que la fiscalia del TSJC prefereix consultar ara la fiscalia general de l'Estat per si ha d'ampliar o no la querella. En la interlocutòria, la magistrada exposa que de l'examen de la nova documentació aportada pel Palau –en què hi ha directrius de García-Bragado (quan llavors era a la secretaria de Presidència de la Generalitat) a Carles Díaz (reproduïdes al gràfic adjunt) i cartes de Jordi Montull al gerent d'Urbanisme– juntament amb les declaracions dels testimonis es desprèn que podrien haver amagat informació per afavorir l'operació d'un particular, Olivia Hotels, tot assegurant que era una operació d'interès públic i impulsada pel Palau, en ser influenciats per l'expresident del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull, imputats en aquest cas per tràfic d'influències i apropiació indeguda.

La magistrada Míriam de Rosa exposa que l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González, en la seva declaració judicial, va afirma que «en tota la documentació apareixia la Fundació del Palau com a única interessada en el projecte, que mai li van comentar res del promotor Manel Valderrama i que entenia que s'estava ocultant a l'opinió pública una operació especulativa». La magistrada també reprodueix part de la declaració del conseller d'Economia, Antoni Castells, en la qual assegura que «l'operació no s'hauria realitzat si no s'hagués tractat del Palau i que si hagués sabut que la Fundació havia cedit la titularitat de les finques afectades pel projecte a un tercer (Olivia Hotels), el resultat essencial no s'hauria alterat, però li haurien exigit un aval». A més, Millet va justificar que el Palau constés com a titular en la tramitació perquè el promotor va demanar-los que en quedés al marge, fet –precisa la magistrada– que Valderrama va negar.

Amb tota aquesta informació, la jutgessa conclou que García-Bragado i Massaguer van intervenir en el procés administratiu de l'hotel «ocultant la cessió de drets de les finques en favor d'Olivia Hotels per tal que no comportés un obstacle en la tramitació o que fins i tot arribés a paralitzar-se». Hi afegeix que García-Bragado va indicar a Carles Díaz els passos que havia de fer perquè el projecte de l'hotel fos un èxit. La jutgessa, a més, obre les portes a les acusacions (la fiscalia i els veïns) perquè si ho consideren oportú demanin més imputacions, com ara d'algun responsable del Departament d'Economia, afavoridor de la permuta de solars per fer l'hotel.

Una tècnica d'Urbanisme desacredita la versió de l'Ajuntament sobre el titular del solar

Les declaracions, com a testimonis, que ahir van fer davant la jutgessa tècnics de l'àrea municipal d'Urbanisme posen en qüestió la versió oficial que reiteradament s'ha donat des de l'Ajuntament de Barcelona, en la qual s'assegura que no van saber fins l'estiu del 2009, amb l'esclat de l'espoli del Palau, que un particular, Olivia Hotels, era el promotor de l'hotel del Palau, i no pas aquesta entitat musical.

Segons fonts judicials, l'advocada Andrea Pange, que feia poc que s'havia incorporat al sector d'Urbanisme del consistori, va explicar que el febrer del 2008 havia de fer un informe sobre aquesta operació urbanística i, com a bona professional, i simplement des del seu ordinador, va consultar telemàticament qui era el titular del solar del carrer Sant Pere Més Alt, on s'havia d'aixecar l'edifici hoteler, i va veure que era Manel Valderrama, de la societat Olivia Hotels. La tècnica va comentar-ho al seu superior, Enric Lambies, director jurídic del sector d'Urbanisme de l'Ajuntament, que va admetre aquesta revelació però va assegurar que no van donar-hi importància perquè en aquell moment del procediment (la modificació del PGM per permutar els usos entre el solar de la Generalitat i el de La Salle, que diuen que creien que era del Palau) no era obligat fer constar els titulars. Lambies va dir que ho va comentar als seus superiors de la gerència d'Urbanisme (Massaguer i García-Bragado). El director jurídic no va acabar la seva declaració com a testimoni i la jutgessa n'estudia la imputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes