Política

El Suprem confirma la condemna de 5 anys i 8 mesos de presó a Bartomeu Muñoz pel cas Pretòria

La Sala desestima el recurs de l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet

L’alt tribunal rebaixa la pena de tres altres inculpats, entre els quals el suposat líder de la trama i exdiputat del PSC Luis Andrés García

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna de 5 anys i 8 mesos i 28 dies de presó a l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) Bartomeu Muñoz per la trama Pretòria, però ha rebaixat la pena de tres condemnats més, entre ells la del suposat líder i exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez, Luigi.

La Sala Penal de l’alt tribunal ha revisat la sentència de l’Audiència Nacional sobre el cas Pretòria, una xarxa de corrupció urbanística a municipis catalans entre els anys 2002 i 2009, per la qual també es van asseure al banc dels acusats l’exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l’exconseller d’Economia Macià Alavedra, ja mort. Després d’aconseguir un acord amb la Fiscalia durant el judici, tots dos van acceptar gairebé dos anys de presó i van rebutjar, com cinc acusats més, recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem.

Sí que ho va fer l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, a qui el Suprem ha confirmat la condemna de 5 anys i 8 mesos de presó, i Luis Andrés Garcia, que ha vist la seva pena rebaixada de 7 anys a 4 anys i 2 mesos de presó en haver estat absolt d’un delicte de falsedat documental i haver-se reduït la seva condemna relativa al delicte de suborn.

El Suprem també rebaixa lleugerament la condemna a l’empresari Josep Singlá, que es queda en un any i quatre mesos, per delictes de tràfic d’influències continuat en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació i per suborn, i la del considerat número dos de Luigi, Manuel Varela, condemnat a un any i vuit mesos.

Aquest cas gira entorn a operacions urbanístiques desenvolupades entre els anys 2002 i 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, que van ser manipulades pels acusats per embutxacar-se milions d’euros, bé directament o bé a través de intermediaris o testaferros.

L’Audiència Nacional va aplicar a tots els acusats l’atenuant de dilacions indegudes, ja que van transcórrer 8 anys i 8 mesos des que es va produir l’operació Pretòria fins a la sentència.

En analitzar-la, el Suprem ha confirmat els pronunciaments del tribunal, a excepció del relatiu a les modificacions de les penes realitzades en estimar parcialment els recursos de García Sáez, Singlá i Valera.

En el cas de Bartomeu Muñoz, la Sala ha desestimat el seu recurs i ha validat la legalitat de les intervencions telefòniques que van tenir lloc durant la investigació i les proves que van portar l’Audiència a la “inequívoca conclusió” que es van modificar contractes i plans urbanístics “sota una falsa aparença de legalitat”, amb “informes complaents, mancats de rigor i d’objectivitat” amb el propòsit de l’enriquiment dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona