Política

L’OMS critica les traves de la Xina per investigar el virus

Pequín nega que estigui posant esculls a la recerca sobre l’origen de la Covid-19 i addueix raons burocràtiques

El govern de Xi assegura que el coronavirus va sorgir en múltiples regions alhora

El director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va elevar la primera crítica contra la Xina des de l’inici de la pandèmia en assegurar que està “molt decebut” que la Xina no hagi permès l’entrada al país d’un equip preparat per examinar les causes i l’origen del coronavirus. En un seminari web per a la premsa, Tedros va confessar estar “molt decebut amb aquesta notícia, ja que dos membres ja havien començat els seus viatges i d’altres no van poder viatjar a darrera hora”. Segons el cap d’emergències sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, l’equip compost d’una desena d’investigadors havia d’arribar a Wuhan a principis de gener per investigar els primers casos de la pandèmia i aparentment ja tenia tots els tràmits en regla per fer la recerca.

Aquesta investigació, sol·licitada per diversos països, la va anunciar al juny la mateixa organització i s’esperava que els funcionaris xinesos tindrien tots el tràmits enllestits. “Ara ens assabentem que els funcionaris xinesos encara no han acabat els permisos necessaris per a l’arribada de l’equip a la Xina”, hi va afegir Tedros. Tot i això, el director va assegurar que el govern xinès els havia garantit que l’administració estava accelerant el procés intern per desplegar la missió al més aviat possible. Ryan va afirmar que l’OMS confia que aquest hagi estat tan sols un problema logístic i burocràtic que es podria resoldre fàcilment.

Per la seva banda, Pequín va voler treure ferro a l’assumpte. Va negar que s’hagi impedit l’entrada dels investigadors internacionals de l’organització i va afirmar que s’estaven portant a terme els tràmits per preparar la visita dels funcionaris. La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, va assegurar que el problema de l’equip de l’OMS “no era només de visats”. Quan la portaveu va ser preguntada per les dates de la visita, Hua va dir que hi havia hagut un “malentès” i que les dues parts continuen discutint sobre el calendari i altres qüestions. La Xina i l’OMS “continuen en estreta comunicació”, hi va afegir.

La Xina lluita ara amb diversos brots de la malaltia en diferents zones de país i ha entrat en “mode de guerra” per aturar la propagació de virus, ssgons va explicar Hua. A més, Pequín va mirar de donar una nova forma al seu argumentari sobre quan i on va començar la pandèmia mentre alts càrrecs del país, com el ministre d’Afers Estrangers, Wang Yi, van assenyalar diversos estudis que mostren que la malaltia va sorgir en múltiples regions alhora. Pequín també rebutja les acusacions de mala conducta o mala gestió del brot dels primers casos de coronavirus al país.

LA FRASE

La Xina i l’OMS continuen en estreta comunicació
Hua Chunying
portaveu delministeri d’afers estrangers xinès

Alerta a Tòquio i a Pequín

La ciutat de Tòquio va marcar un nou rècord de 1.591 contagis diaris de coronavirus i va contribuir a un nou rècord a nivell nacional de més de 5.300 infectats, xifra rècord des de l’aparició de la pandèmia al país el gener de l’any passat. Aquestes dades s’han fet públiques enmig dels preparatius del govern central per declarar l’estat d’emergència d’un mes a Tòquio i les prefectures de la seva gran àrea metropolitana. El nou estat d’emergència, igual que el que es va aplicar entre els passats mesos d’abril i maig, no inclou el confinament obligatori de la població, ja que el marc legal del Japó no conté disposicions per imposar aquesta mesura. D’altra banda, les autoritats xineses van imposar ahir restriccions als viatges i van prohibir les reunions a la capital de la província de Hebei, que envolta Pequín, en una nova ampliació de les mesures per evitar una altra onada de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona