Política

Mèxic blinda la frontera sud per aturar la caravana de migrants hondurenys

Milers de persones rebutgen les crides a abandonar Guatemala i tornar a Hondures

Biden demana temps per revertir la política migratòria de Trump

L’exèrcit mexicà s’ha desplegat a la frontera amb Guatemala per barrar el pas a la caravana de migrants centreamericans, la majoria hondurenys, que té la intenció d’arribar als Estats Units fugint de la pobresa i la violència del seu país. Prop de 8.000 persones van ser aturades diumenge a Vado Hondo, al sud-est de Guatemala, per l’exèrcit d’aquest país, que no va tenir contemplacions per frenar-los a cop de porra i la majoria estan retinguts en territori guatemalenc, mentre que una petita part ha pogut burlar la vigilància i seguir el camí cap als Estats Units.

Les autoritats guatemalenques han avisat els migrants que no els deixaran creuar la frontera i els han convidat a tornar al seu país d’origen. Els integrants de la caravana, però, ja han dit que no pensen fer marxa enrere i tornar al seu país, on asseguren que no tenen cap oportunitat de tirar endavant.

Guatemala havia endurit els requisits per a l’entrada al país davant l’expectativa que hi hagués una nova caravana de migrants enmig de la pandèmia de coronavirus i havia exigit PCR negatiu i passaport a qui volgués travessar la frontera des d’Hondures, uns requisits que sí que havien complert centenars de persones que van travessar la frontera amb Guatemala de manera legal abans que es produís una entrada massiva de manera il·legal.

L’arribada de la nova caravana ha tensat les relacions entre Guatemala i Hondures. El govern guatemalenc ha demanat als governs centreamericans que “prenguin mesures” per evitar riscos de propagació del coronavirus i, concretament, ha fet una crida a les autoritats hondurenyes a “contenir la sortida massiva dels seus habitants”.

Les autoritats de Guatemala han declarat l’estat de prevenció a set departaments del país i han condemnat “qualsevol acció que inciti a dur a terme migracions irregulars”.

Les marxes de caravanes de migrants des de l’Amèrica Central cap als Estats Units es repeteixen periòdicament, tot i que Guatemala i Mèxic han endurit darrerament les mesures per barrar-los el pas. Els dos governs van arribar a acords amb l’administració de Donald Trump per contenir el flux de migrants cap als Estats Units després que Washington hagués amenaçat d’aplicar-los aranzels. El president electe nord-americà, Joe Biden, ha anunciat que revertirà les restrictives polítiques migratòries de Trump, però davant la magnitud de la nova caravana de migrants centreamericans ha hagut d’advertir que els canvis no es fan de la nit al dia i ha demanat als ciutadans centreamericans que no s’embranquin en viatges com el que estan duent a terme els hondurenys.

LES XIFRES

8.000
migrants
hondurenys són en territori de Guatemala, des d’on pretenen anar als EUA passant per Mèxic.
500
agents
migratoris mexicans són a la frontera de Mèxic amb Guatemala per barrar el pas als hondurenys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona