Política

L’oposició tomba el pla d’inversions de Girona

El PSC, Guanyem i Cs voten unànimement en contra de les propostes del govern

L’executiu de Marta Madrenas presentava 13 milions d’inversió per al 2021

Cap de les nou modificacions pressupostàries s’ha aprovat

No rotund de l’oposició (PSC, Guanyem i Cs) al paquet d’inversions proposat per l’equip de govern de Girona (Junts i ERC). Cap dels nou blocs d’inversions, que en total sumaven13.219.900 euros i que el govern es comprometia a executar aquest 2021, ha estat acceptat. Tot i que governa en minoria (Junts i ERC tenen tretze regidors, en contraposició amb els catorze dels tres partits a l’oposició), l’aposta del govern encapçalat per Marta Madrenas era apel·lar a la responsabilitat de les formacions i a l’excepcionalitat del context per aprovar nou modificacions pressupostàries aprofitant el fet que la normativa estatal permetrà aquest 2021 als consistoris sanejats destinar el romanent a inversions municipals.

Excepcionalitat

Amb l’argument que aquest pla només es podria tirar endavant enguany per aquest canvi normatiu, el govern presentava aquest paquet d’inversions al marge del pressupost que s’haurà de debatre al febrer, ja que actualment s’han prorrogat els comptes de l’any passat. L’oposició, però, no ha comprat aquest argumentari. Els regidors i regidores de l’equip de govern s’han succeït per defensar les partides de les seves respectives àrees, apel·lant successivament a la “irresponsabilitat” que suposaria bloquejar unes inversions qualificades d’urgents i indispensables, i reclamant, sense èxit, com a mínim una abstenció que permetés iniciar la tramitació.

Intercanvi de retrets

“Em sap greu; ens han estat fent perdre el temps. No es castiga el govern, sinó la ciutadania”, va concloure l’alcaldessa, Marta Madrenas, per expressar la frustració del govern municipal quan va quedar clar que cap dels nou apartats quedaria aprovat. Madrenas va defensar que s’havia preparat aquest pla d’inversions amb “molta seriositat” i va retreure als partits de l’oposició que no hagin tingut en compte l’excepcionalitat dels efectes de la pandèmia i la crisi econòmica.

“Com es pot minimitzar tot el que ha passat i la pandèmia? En quin món viuen?”, va preguntar l’alcaldessa als partits de l’oposició, i els va advertir de la dificultat que tindran –segons ella– per explicar-ho a la ciutadania.

Nou blocs

Les nou modificacions es distribuïen així: equipaments i serveis municipals, 1.355.2610 euros (principals partides per a la Central del Molí i la comissaria de Santa Eugènia); vehicles i maquinària, 1.174.000 euros (autobusos, vehicles per a les brigades municipals i la policia, principalment); serveis socials, 3.054.424 euros (material i equipament a locals socials i una partida de 2,5 milions per a inversió en habitatge); espai públic, 2.631.000 euros (renovació d’enllumenat i reparacions d’espais públics); mobilitat i via pública, 1.894.300 euros (renovació de paviments, seguretat viària i asfaltatge); educació i esports,  975.000 euros (canvi de finestres a les escoles, mobiliari, pintura i obres als equipaments esportius); cultura i joventut, 1.006.000  euros (obres del cinema Modern i millores als diversos equipaments culturals); sostenibilitat, 574.925 euros (sanejament i cobertes fotovoltaiques, entre d’altres), i, finalment, l’última partida, equipaments per a la policia, 555.000 euros (material i càmeres de videovigilància, entre d’altres). En conjunt, unes inversions que no s’abandonaran, però que s’hauran de tornar a posar sobre la taula amb el pressupost.

LES FRASES

Em sap greu; ens han estat fent perdre el temps. No es castiga el govern, sinó la ciutadania
Marta Madrenas
Alcaldessa de Girona (Junts)
Demanàvem parlar-ne, però la sensació és que s’ha vingut amb posicions predeterminades
Quim Ayats
VICEALCALDE DE GIRONA (erc)
Ens tornen a portar inversions mil i una vegades presentades, i ens demanen confiança cega
Sílvia Paneque
portaveu del PSC
És un dia trist, la ciutat hi perd. Ens queda tornar a allargar la mà, debatre i treballar
Lluc Salellas
Portaveu Guanyem Girona
Argumenten les inversions al·ludint a la pandèmia, però no van directament a la gent
Daniel Pamplona
portaveu de Cs

Inversions ja aprovades i no executades, diu l’oposició

A més del seu vot negatiu, Guanyem, Esquerra i Cs van coincidir a retreure a l’equip de govern que havia presentat una “proposta tancada”, amb projectes que havien estat aprovats anteriorment. “Inversions mil i una vegades presentades i aprovades, i ara ens demana confiança cega”, va dir Sílvia Paneque des del PSC. “No volem donar suport sine die a projectes que ja s’havien aprovat i que no s’executen mai”, hi va afegir Lluc Salelles, de Guanyem Girona. Les dues formacions també van reclamar que la via, segons ells, correcta per presentar un pla d’inversions era fer ordenances municipals i un pressupost per al 2021, que ara mateix està prorrogat del 2020. Daniel Pamplona, des de Cs, va criticar, a més, que bona part de les inversions havien estat aprovades en exercicis anteriors amb el suport del PSC o de Guanyem. Tot i els retrets que es van intercanviar govern i oposició, també hi va haver rèpliques per preparar els propers plens: “Aquí no s’acaba res, tornarem a debatre”, va dir Salellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona