Política

Aragonès veu una “operació d’estat” perquè guanyi el PSC

El gros de partits catalans donen per fet que les eleccions no s’ajornaran i ja posen a punt la seva maquinària de campanya

Calvo assenyala un ajust de mínims en l’executiu estatal per la marxa d’Illa

L’espiral de retrets, declaracions, rèpliques i acusacions diverses sobre quan s’acabaran fent les eleccions catalanes i qui és el responsable, o responsables, de la situació d’incertesa que s’ha generat al voltant de la cita electoral no només està lluny de remetre, sinó que s’aviva per moments. Ahir va ser el vicepresident del govern en funcions de president, i alhora candidat d’ERC, Pere Aragonès, l’encarregat de afegir llenya al foc quan, aprofitant una entrevista a TV3, va assenyalar l’existència d’una “operació d’estat” per afavorir una victòria del PSC. Segons la seva tesi, en aquesta tessitura, els socialistes serien els encarregats de dictar l’estratègia a seguir, com ara la impugnació judicial del decret d’ajornament, mentre “uns altres fan la feina”, una referència que perfectament podria anar adreçada al TSJC. Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va centrar la seva crítica en la situació de provisionalitat que ha suscitat la resolució d’aquest mateix tribunal. “La campanya comença la setmana que ve, sense cap garantia sobre la data de les eleccions. I això és una vulneració del dret a la participació”, va manifestar.

Enmig del soroll, els partits polítics ja tenen del tot interioritzat que es votarà el 14 de febrer i, per tant, ja treballen en aquest escenari de cara a tenir a punt equips i dispositius de campanya. “Estem preparats i centrats en aquesta data”, va admetre també ahir la vicepresidenta de la formació, Elsa Artadi, que no veu cap tipus de recorregut a la possibilitat que el TSJC s’esmeni a si mateix. “Tot és una farsa. La justícia espanyola ha decidit que es vota el 14-F i els és igual què facis”, hi va afegir. Aquest cap de setmana mateix, i per escalfar motors, JxCat ja ha mobilitzat els seus 6.000 associats per fer una primera encartellada.

A ERC també volen anar per feina. La seva secretària general, Marta Rovira, també va donar per fet que les eleccions no s’endarreriran –“no tenim alternativa, ho hem d’assumir”, va dir–, i es va expressar en els mateixos termes que Aragonès a l’hora de descriure el context actual, que va comparar amb els comicis convocats el 2017 pel govern espanyol després d’aplicar l’article 155. “És una operació d’estat electoralista com la d’aleshores”, l’objectiu de la qual, segons va reflexionar Rovira, seria descavalcar l’independentisme del govern, amb Salvador Illa fent el paper que en aquella data va fer Inés Arrimadas com a catalitzador del vot unionista. Justament des de Ciutadans, el seu cap de llista, Carlos Carrizosa, també va assumir ahir que no hi haurà canvi de data i, davant d’això, va voler llançar el missatge que la seva formació ho té tot a punt per a la contesa. “Sortim a guanyar”, va proclamar, i alhora va criticar amb duresa el govern català per haver-se negat a fer un nou decret que no sigui objecte d’esmena als jutjats. Pel líder de la formació taronja, això respon a la voluntat d’obrir un nou conflicte polític amb l’Estat, motiu pel qual va anunciar que no assistiran a una nova reunió de la taula de partits. “No anirem a cap trobada que doni una excusa de desobediència o discrepància respecte al que diuen els tribunals [...]. Si el govern no acata la decisió ni modifica res, nosaltres no tenim res a debatre en la taula de partits”, va reblar.

Arribats a aquest punt, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va deixar anar que quan el ministre Salvador Illa renunciï al seu càrrec per dedicar-se a la campanya, el president Pedro Sánchez es limitarà a fer un “ajust puntual” del gabinet. Hi va afegir que el titular de Sanitat deixarà l’executiu “quan hi hagi data definitiva per a les eleccions”, moment en què es dedicarà completament a la campanya ja “sense tenir cap càrrec”, a diferència del que, remarcava, faran els candidats d’altres partits, que “segurament” mantindran els seus.

LES FRASES

Es pot arribar a sospitar que hi ha una operació d’estat en què uns, el PSC, apunten i uns altres fan la feina
Pere Aragonès
vicepresident del govern
Hi ha una operació d’estat totalment electoralista, similar a la que es va produir en els comicis del 21-D
Marta Rovira
secretària general d’erc
Tot és una farsa. La justícia espanyola ha decidit que es vota el 14-F i els és igual què facis
Elsa Artadi
vicepresidenta de jxCAT
No anirem a cap reunió que doni una excusa de discrepància respecte al que diuen els tribunals
Carlos Carrizosa
Cap de llista de ciutadans
El nostre candidat farà campanya sense cap càrrec, quan la resta segurament no
Carmen Calvo
vicepresidenta primera del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona