Política

Vot amb molts condicionants

El govern fixa protocols per fer els espais segurs, però només pot recomanar votar per franges horàries segons els grups de risc

Xifra en vuit milions el sobrecost de les mesures

Es volen fer tests a les meses

Vacunar els membres de la mesa encara està sobre la taula

Unes eleccions atípiques com mai s’han vist, amb molts condicionants. El darrer a afegir-s’hi, el judicial, està ara en mans del que digui el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) abans del 8 de febrer. Pel que fa al més important, el de la pandèmia, ja fa deu mesos que el govern català hi treballa, per poder garantir que els col·legis electorals siguin “espais segurs”, independentment de la data en què s’acabin fent els comicis, com insistia ahir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, als micròfons de RAC1.

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, també ho ha anat remarcant en els darrers dies i en el seu compte personal de Twitter explicava algunes mesures recollides en els documents de protocol per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot, així com el protocol de l’Oficina Covid, que garantien haver “minimitzat el risc d’anar a votar”, i l’equiparaven a “comprar el pa o anar a la farmàcia”. I el dels membres de les meses, “molt per sota de coses que fem en el nostre dia a dia, especialment moltes feines”.

Les mesures acordades per consens en la taula de partits i pel pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) del 28 de desembre es poden revisar encara i algunes estan pendents d’acabar-se de concretar conjuntament amb el Departament de Salut en una reunió prevista per a aquest dilluns. Solé recordava, però, que l’aposta acordada per la data del 30 de maig oferia més garanties de seguretat, amb els indicadors de la pandèmia a la baixa, que no pas el 14-F, data en què, en plena emergència sanitària, “no és responsable” la mobilització de 5,5 milions de persones al carrer.

El fet, però, és que la data està fixada per ara el 14-F, i la maquinària electoral ja està engegada. Això suposa un pressupost de 25 milions amb un sobrecost extra de vuit milions, que d’entrada assumiran en part els ajuntaments i després els serà retornat per la Generalitat, per complir amb totes les mesures de seguretat arran de la pandèmia que recull el protocol, ja sigui per l’increment de la neteja i desinfecció dels locals durant la jornada, la incorporació de personal –anomenats “responsables de seguretat sanitària”– o l’adquisició de material de protecció. Si finalment la data electoral fos el 30 de maig com va decretar el govern, es podrien acabar perdent cinc milions.

Aquestes són algunes de les mesures del protocol específic del dispositiu electoral per al 14-F:

Protecció per als votants

Durant tota la jornada, els espais electorals estaran senyalitzats, amb ventilació adequada i desinfecció prevista dels espais, així com de les taules per recollir paperetes i sobres, les taules en què s’emet el vot i les cabines de votació. Tothom haurà de portar la mascareta i hi haurà gel hidroalcohòlic en totes aquestes zones i als accessos als recintes. Cada ajuntament escollirà els responsables de seguretat sanitària en cada col·legi, que s’encarregaran que els votants compleixin totes les mesures –neteja de mans, circulació pels circuits fixats d’entrada i sortida...–, que s’evitin aglomeracions i que les cues mantinguin les distàncies corresponents, entre altres coses. A més, es prioritzarà l’enviament de paperetes i sobres als domicilis perquè els votants puguin arribar al col·legi i posar el vot a l’urna sense haver de tocar res. Només hauran d’ensenyar el DNI sense que els membres de la mesa el toquin.

Tests a les meses

És probable que als presidents i als dos vocals se’ls faci un test d’antígens abans de constituir-se les meses electorals. Encara s’ha d’acabar de concretar, però ahir Peña-López assegurava que, en cas de sortir negatiu però ser positiu, voldria dir que la persona no té prou càrrega viral per contagiar ningú. A tots se’ls prendrà la temperatura i es recomana a tothom que tingui símptomes que truqui al centre d’atenció urgent corresponent (CUAP) o al 061, que en farà la valoració pertinent i emetrà una baixa per incapacitat temporal si fos necessari. La junta electoral de zona, però, hi acabarà tenint l’última paraula. La substitució de membres es farà seguint el procediment que s’aplica per llei a totes les convocatòries electorals.

Vacunacions

El conseller Solé va descartar poder vacunar tots els membres de les meses perquè no és “viable”. La disgregació de membres escampats arreu del territori i el fet que s’hauria de reprogramar la vacunació d’altres col·lectius ho dificulten. Si les eleccions es fessin el 30 de maig, la proposta està feta.

Franges horàries

El govern torna a fer una crida a l’autoresponsabilitat dels ciutadans i els recomana anar a votar per franges horàries segons la situació sanitària personal, ja que la llei electoral no permet fer-ho obligatori. Els col·lectius de risc, a primera hora (entre les 9 h i les 12h), mentre que les persones en quarantena, ja siguin contagiats, contactes estrets o sospitosos, a darrera (de 19 h a 20 h). La recomanació per a la resta és de les 12 h a les 19 h. L’executiu assegura que el risc de contagi és gairebé inexistent en cas que algú no respecti la franja que li correspon si se segueixen els protocols establerts.

Equips de protecció

Als membres de la mesa també se’ls donarà un equip de protecció individual d’alta seguretat, amb roba protectora, guants, mascareta FFP2 i ulleres protectores, perquè se’l posin en la darrera franja horària de votació. Inicialment estava previst entregar-los un manual per explicar com s’han de posar i treure l’equipament de manera segura, però el Departament de Salut estudia posar personal als col·legis electorals perquè els ensenyin a fer-ho correctament, atesa la complexitat de la tasca. També ho podrien decidir aquest dilluns. Durant el recompte de vots, es farà ús de la mascareta FFP2 i de guants d’un sol ús, mantenint sempre la distància de seguretat.

Espais segurs

S’ha augmentat el nombre de col·legis electorals i les característiques d’alguns també canvien, ja que s’adequaran pavellons que permetin complir amb un aforament mínim de baixa densitat, és a dir, de 2,5 m² quadrats per persona. No es poden utilitzar centres sanitaris ni residencials, ni espais que facin servir col·lectius vulnerables. On sigui possible, es buscaran espais alternatius als centres educatius, que només seran viables si es garanteix una neteja i desinfecció acurades. Els espais escollits hauran de tenir ventilació constant, amb possibilitat de fer cues a l’exterior i amb punts d’entrada i sortida diferenciats. Les meses hauran d’estar separades a una distància mínima de dos metres, amb elements que impedeixin el pas i la circulació entre cadascuna.

Demandes

La Junta Electoral Central (JEC) va denegar enviar la tramesa de material electoral abans als residents exteriors i també la petició per excloure la població de risc de més de 60 anys de les meses electorals.

LA FRASE

69
candidatures
hi haurà en aquests comicis, 27 més de proclamades respecte al 21 de desembre del 2017.
266
persones
amb discapacitat visual han fet la sol·licitud per rebre a casa l’equip de vot en braille.
La possibilitat de vacunar els membres de les meses és un criteri estrictament de Salut
Bernat Solé
CONSELLER D’ACCIÓ EXTERIOR I RELACIONS INSTITUCIONALS

Ampliat el termini per al vot exterior

La Junta Electoral Central (JEC) va decidir atendre la petició del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i ampliar fins al dia 26 de gener el termini dels residents de manera permanent a l’exterior (CERA) i dels residents temporals a l’estranger (ERTA) per sol·licitar el vot per correu. Així ho va decidir un cop revisats els escrits de l’Oficina del Cens Electoral i de Correus en què posa en relleu les circumstàncies extraordinàries fruit de la pandèmia i el fet que el govern va deixar sense efecte la convocatòria del 14-F que ara el TSJC ha acabat reactivant. A més, amplia el termini d’enviament de la documentació electoral per part de la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral fins al 2 de febrer i el marge per a l’enviament per correu als consolats del vot dels electors inscrits al CERA fins al dissabte 13 de gener. Els residents a l’estranger podran votar als consolats fins al 14 de febrer a les vuit del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona