Política

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP votaran en contra del decret de fons europeus

Els aliats del govern de coalició critiquen el centralisme i discrecionalitat de La Moncloa per assignar els projectes

Els portaveus d’ERC, JxCat, PDeCAT i CUP han anunciat aquest dijous el ‘no’ dels seus respectius grups al decret del govern espanyol que assenta les bases per a la recepció dels 140.000 milions d’euros dels fons de recuperació europeus. El seu vot en contra se suma als anunciats pel PP i Vox, i deixa l’executiu espanyol a les mans del PNB –que ha anunciat un sí crític- i de Ciutadans i Bildu, que s’abstindran. El decret es vota aquest vespre i previsiblement prosperarà per la mínima i es tramitarà com a projecte de llei perquè els grups hi puguin presentar esmenes.

L’executiu espanyol ha perdut aquest dijous alguns dels seus aliats tradicionals en el debat del pla dels fons europeus. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat el text assegurant que el pla busca convertir la pandèmia en oportunitat de modernització de l’Estat.

El pla, ha afirmat, permet “complir amb la UE” i establir mesures d’agilització de l’Administració, a més d’incorporar les directrius de la UE per a rebre els fons. “Es tracta de tenir els instruments necessaris” per “assegurar” que els fons es despleguen adequadament a l’Estat, ha dit. Calvo ha advertit que donar suport al decret per als fons europeus és “donar suport al país”, però el pla d’execució dels fons no ha convençut els seus socis parlamentaris.

Fins i tot el PNB, que ha anunciat el vot a favor, ha retret a l’executiu espanyol que hagi desplegat un pla sense “consens” que busca “una gestió centralitzada” i que assigna els projectes des de Madrid. “On vostès veuen cogovernança nosaltres veiem absència perquè qui decideix és només l’Estat”, ha dit la diputada Idoia Sagastizabal.

L’executiu espanyol queda pendent de les abstencions de Bildu i de Ciutadans. La diputada taronja María Muñoz ha recordat que amb el disseny actual totes les decisions s’adoptaran a La Moncloa. “Amb aquests fons es volen fer una foto, com amb les vacunes”, ha dit, i “nosaltres no li podem donar suport”.

Bildu ha anunciat la seva abstenció adduint que el pla exclou les comunitats autònomes en el procés participatiu “És veritat que és urgent donar sortida als fons”, ha dit el diputat Oskar Matute, però “la realitat ens interpel·la” i cal actuar perquè els fons arribin a la societat i no es quedin només per a les grans empreses.

La portaveu de JxCAT Laura Borràs ha afirmat que el govern espanyol busca una distribució “opaca i no competitiva” que acabarà deixant els fons per a les “empreses de l’Ibex”. “Vostès seguiran beneficiant els seus amics de sempre”, ha dit Borràs, amb “un pla centralitzat” que es pot convertir “en un festival del favoritisme”.

El portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha recordat que els 140.000 milions de fons europeus tenen un “preu” amb retallades, i ha criticat que el decret incorpori un “homenatge a Robespierre” perquè centralitza tota la presa de decisions.

El PP –que ha anunciat el vot en contra- ha aprofitat el debat per criticar el “fracàs” del ministre Illa, que marxa deixant el país “immers en una crisi” sanitària que també és “econòmica i social”. La diputada Elvira Rodríguez ha retret al govern espanyol que el decret “no deixa clar” que es repartiran i s’executaran els fons europeus. Segons els populars, la “discrecionalitat” i la “falta de transparència” en la presa de decisions sobre els fons és “un còctel” perfecte per “a la corrupció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa