Política

La pandèmia i la ultradreta marquen el ple constitutiu

El Parlament reunirà els 135 diputats després d’un any de confinament

La primera sessió estarà regulada per la mesa d’edat, formada per ERC, el PSC i Vox

La sessió constitutiva del Parlament surt per primera vegada del seu escenari habitual, el saló històric, i es trasllada a la planta baixa, on està ubicat l’Auditori. Allà seuran el dia 12 de març els diputats electes, distribuïts per grups parlamentaris i per ordre alfabètic en el si de cada formació, a excepció dels dos primers seients, destinats al president i al portaveu de cada partit. Es deixaran dos passadissos per facilitar la mobilitat dels parlamentaris a l’hora d’anar a dipositar la papereta a l’urna, el sistema de vot utilitzat per escollir el president del Parlament. Abans, però, hauran de passar un control de temperatura i serà obligat l’ús de la mascareta quirúrgica com a mínima prevenció.

La pandèmia de la Covid-19 continua deixant rastre i altera els mecanismes establerts fins ara. Una de les afectacions obliga a reduir fins al mínim possible el nombre de convidats a la sessió constitutiva del Parlament, per la qual cosa només s’hi esperen una vintena de personalitats, que s’ubicaran en una de les sales de treball que hi ha al Parlament. També es redueix la presència de mitjans gràfics i periodistes a l’edifici. De fet, aquesta serà la primera vegada des del març de l’any passat que els 135 diputats tornaran a ser presents alhora al Parlament en una sessió plenària.

Amb els diputats ja a la sala i prèviament a la votació, s’haurà de configurar la mesa d’edat, l’òrgan que haurà de vetllar pel correcte funcionament del ple en absència encara dels membres de la mesa oficial. Aquesta vegada, estarà presidida pel diputat Ernest Maragall (78 anys), d’ERC, que ja ho va fer en la constitució de l’anterior legislatura, i els secretaris seran Alberto Tarradas (24), de Vox, i David González (26), del PSC. Ells seran els que hauran de decidir, per exemple, si els diputats i exiliats Lluís Maria Puig i Meritxell Serret poden delegar el vot si així ho reclamen els interessats. No sembla, però, que la mesa ho accepti tenint en compte les crítiques emeses pel PSC i Vox sobre aquesta qüestió. De moment, tant Puig com Serret ja disposen de les credencials.

Després d’un breu parlament d’Ernest Maragall com a president de la mesa d’edat, es procedirà a la primera de les tres votacions previstes, concretament la que correspon a la presidència del Parlament; seguidament, les dues vicepresidències, i, finalment, les quatre secretaries. En cas d’empat, s’haurà de repetir la votació, i si l’empat persisteix tres cops més, finalment s’escull el diputat del grup amb més diputats. Amb la mesa constituïda, el president declara obert el nou curs polític i comunica el seu nomenament al rei, el president en funcions i els presidents del Congrés i el Senat.

LA XIFRA

3
votacions
es duran a terme per escollir el president, els dos vicepresidents i, finalment, els quatre secretaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona