Política

Nuet declara que va actuar com a garant constitucional

L’ara diputat d’ERC exposa al Suprem que el 2017 va intentar que l’independentisme deixés de banda la via unilateral

Forcadell finalment no presta testimoni al tribunal que la va condemnar

Joan Josep Nuet, que ara és diputat al Congrés per ERC, va afrontar ahir la primera jornada del judici al Tribunal Suprem en què és acusat d’un delicte de desobediència pel qual li demanen una pena de 16 mesos d’inhabilitació per a càrrec públic electe i una multa de 24.000 euros. En la seva declaració, qui el 2017 era membre de la mesa del Parlament, aleshores en representació Catalunya Sí Que es Pot, no es va limitar únicament a negar, de manera retòrica, les acusacions d’haver utilitzat aquest càrrec per tramitar diverses iniciatives a la cambra contràries a l’ordre constitucional durant el període d’apogeu del procés. En un al·locució llarga en què va exhibir una capacitat de domini escènic més que apreciable, Nuet va defensar que la seva acció institucional va anar encaminada justament a protegir l’ordenament jurídic, començant per la Carta Magna. I com? Doncs intentant que en un moment políticament molt convuls la majoria que formaven JxSí i la CUP desistissin de la via unilateral i s’avinguessin a mirar de pactar un referèndum amb l’Estat. “Si el Constitucional em preguntés si vaig ignorar o eludir els seus mandats li diria que no, no i no. Estava intentant que l’independentisme passés pel filtre constitucional”, va afirmar el polític, que també va assegurar que tenia la certesa, o la convicció, que en cas que el procés sobiranista hagués agafat embranzida “el TC posaria les coses a lloc”. Com així va ser.

En la fase inicial de la vista, la defensa de Nuet va veure com quedava desestimada la seva pretensió que el cas fos jutjat pel TSJC com va passar amb la resta de membres de la mesa. El fet, però, que l’acusat sigui diputat a Corts, l’ha acabat derivant al Suprem. Resoltes les qüestions procedimentals i entrant ja en matèria, l’interès de la fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat es va centrar, sobretot, en per què a l’òrgan de govern del Parlament es van admetre a tràmit iniciatives parlamentàries com la llei del referèndum del 6 de setembre del 2017, tot i que hi havia requeriments previs del Constitucional que instaven a prémer el fre. Sobre això, Nuet va recordar que, d’entrada, el criteri de la cambra, avalat pels seus lletrats, era que la mesa no havia d’entrar en el fons o contingut d’aquests projectes, perquè el seu encaix legal era revisat a posteriori –un cop aprovades, s’entén– pel TC. “No creia que ignorava els requisits del Constitucional”, va dir. Però, a més, l’ara diputat també va manifestar que el seu propòsit era que aquestes iniciatives que d’entrada no tenien cobertura normativa n’acabessin tenint durant el tràmit parlamentari. Com a exemple d’això, va exposar l’intent de JxCat i la CUP de crear una comissió sobre el procés constituent que tingués caràcter legislatiu, fet que era anticonstitucional i que Catalunya Sí Que es Pot va fer que es convertís en uns ens només d’estudi, tot i que va acabar suspesa igual.

Per falcar el seu relat, Nuet també va admetre que l’evolució dels esdeveniments li va fer veure que el seu propòsit d’encarrilar el procés pel constitucionalisme “va ser un fracàs” i que això es va plasmar en l’aprovació de la DUI, “que va ser l’últim clau d’aquest taüt que ha significat el procés”. Entremig va intentar, sense sort, que Puigdemont convoqués eleccions per evitar el 155. Acabat el seu testimoni, també havia de declarar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que compleix una condemna d’onze anys i sis mesos de presó imposada pel Suprem. Al final, però, es va desestimar perquè té pendent de resoldre un recurs pel mateix cas contra la mesa.

No creia ignorar els requisits del TC i pensava que si m’equivocava el Constitucional tindria l’última paraula
En aquell moment fer transitar la unilateralitat cap al respecte constitucional era molt important
L’aprovació de la DUI va ser l’últim clau d’aquest taüt que ha significat el procés
Joan Josep Nuet
exmembre de la mesa

Diputats identificats i intimidats per la policia al TS

david portabella

Amb el retorn a l’actualitat del Tribunal Suprem tornava ahir la imatge dels diputats i senadors independentistes a les portes del carrer per fer costat a l’acusat, en aquest cas Joan Josep Nuet. Tot i tractar-se d’una convocatòria habitual que la policia que custodia el tribunal ja dona per descomptada des del 2017, ahir alguns electes com ara Albert Botran (CUP) i Josep Lluís Cleries (Junts) van patir identificacions i fins i tot intimidacions dels agents.

“Marxo de la concentració davant del Tribunal Suprem identificat i amb l’amenaça de sanció per la llei mordassa. Érem una trentena i tota l’estona la policia ha estat molestant amb ordres absurdes.” Al final s’han crescut i han començat a demanar identificacions”, va ser el relat ofert pel diputat de la CUP al Congrés Albert Botran després de fer costat a Nuet.

En les seves peticions d’identificacions els policies espanyols es van trobar amb la credencial de diputat o bé de senador o amb carnets de premsa quan els reclamats eren integrants dels equips de comunicació d’ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP. Si Pilar Calvo, diputada de Junts que viu els seus primers dies com a electa al Congrés, va tenir una viva discussió amb un agent, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, va ser forçat a no moure’s d’una tanca del perímetre amb una amenaça de ser expulsat (del carrer).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona