Política

Sánchez troba ERC i no Junts ni el PDeCAT per al decret d’ajudes

Rufián s’acosta al sí i convalidarà el fons d’11.000 milions a empreses al Congrés

Nogueras s’hi oposa i Bel s’absté

El manual de negociació que desplega el PSOE al Congrés seguint les ordres de Pedro Sánchez sovint es basa més en el xantatge emocional que en la franca transacció, d’acord amb el que denuncien els grups. “Penseu que si no hi doneu suport decau i es perdrà això i això”, és la frase que escolten els portaveus dels grups quan el que esperen és receptivitat a recollir les seves propostes. Davant d’una votació crucial com la de la convalidació avui al Congrés del decret del fons d’ajudes directes a empreses amb 11.000 milions, Sánchez ha trobat la complicitat d’ERC, que després d’una negociació tensa es disposa a votar-hi a favor, tot i que amb peròs. L’independentisme, això sí, evidenciarà de nou el xoc estratègic a Madrid, ja que Junts per Catalunya hi votarà en contra i el PDeCAT s’abstindrà.

El fons que va ser aprovat el 12 de març en un Consell de Ministres extraordinari és la primera injecció directa de diners a la solvència empresarial, i va néixer en contra de les reticències de la vicepresidenta Nadia Calviño, que inicialment recelava de l’ajuda directa pel risc que l’empresa receptora faci fallida igualment. I Podem girava la tesi alertant que la fallida es dona si no hi ha injecció. Els 11.000 milions totals es divideixen en 7.000 milions a transferències directes, 3.000 a reestructuracions de deute i 1.000 a recapitalitzacions.

Si bé Míriam Nogueras (Junts) votarà en contra del decret per la falta de negociació de Sánchez, Ferran Bel (PDeCAT) s’abstindrà tot i lamentar que el govern no ha volgut negociar un increment del nombre d’afectats ni que les comunitats puguin afegir sectors beneficiaris al decret. Tant Junts com el PDeCAT sí que votaran a favor que el decret es tramiti com a projecte de llei per aspirar a introduir-hi canvis en el futur.

Contraatac per la llei d’amnistia

L’independentisme ha vist com la mesa del Congrés ha aplicat la censura prèvia a la llei d’amnistia, i ni tan sols ha qualificat el text per impedir-ne així el debat en el ple, amb l’empara dels lletrats, que hi objecten inconstitucionalitat. I ara ve el contraatac. ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP van tornar a fer pinya al Congrés i van exigir ahir dos informes jurídics als lletrats: un per aclarir quin és el criteri de la mesa a l’hora de vetar la llei d’amnistia (i no altres iniciatives com la de Vox d’il·legalitzar ERC i Junts), i un altre perquè els lletrats aclareixin quina és la potestat de la mesa per fer a priori un examen constitucional d’un text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona