Política

El PSC no facilitarà un vet al senador de Vox al Parlament

Es desmarca de l’estratègia d’ERC, JxCat, la CUP i ECP per aïllar-los si això implica “incomplir la llei i l’Estatut”

No firma les propostes per desplegar l’acord antifeixista i crear una comissió sobre el racisme

La voluntat d’aïllar el discurs racista i d’odi de Vox al Parlament que el PSC, els partits independentistes i els comuns van traslladar en un acord l’11 de març passat–registrat el dia 27– sota el nom de Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat, s’esquerda d’entrada a l’hora de començar a posar-se en pràctica. El motiu; la voluntat de totes les formacions, a excepció dels socialistes, de buscar la fórmula per deixar la formació d’extrema dreta sense el representant autonòmic que li correspondria al Senat.

La discrepància és extensible a tots aquells òrgans del Parlament –comissions, coordinació intergrups, relatoria dels grups de treball o presentació de ponències– als quals es vol fer extensiu el vet a la formació d’extrema dreta i que, de fet, recull el decàleg de l’acord subscrit al març. El portaveu adjunt al Parlament del PSC, Raúl Moreno, va deixar clar ahir que “compartim l’objectiu, però no l’estratègia” i ja va avançar que el seu grup desenvoluparà la seva “estratègia pròpia”.

Ho anunciava en una compareixença davant dels mitjans obligada just després que ho fessin conjuntament Najat Driouech (Esquerra Republicana), Aurora Madaula (JxCat), Basha Changue (CUP) i Jess González (ECP) per explicar que havien presentat la “directriu política” de l’acord a la mesa del Parlament i dues propostes de resolució que registraran la setmana que ve per visibilitzar el compromís de la institució amb la democràcia, els drets i la diversitat i per combatre les ideologies que promouen l’odi, el racisme i la discriminació. A més, també demanen la creació d’una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural. Cap de les dues propostes, però, està firmada pel PSC. Moreno no va tancar la porta a acabar donant-hi suport.

ERC, Junts, la CUP i ECP van explicar que també es van posar en contacte amb els serveis jurídics de la cambra per saber quines són les possibilitats de fer efectiu aquest vet al senador de Vox sense que s’arribi ni a votar en sessió plenària, com va passar el 16 de maig del 2019, i que va deixar sense càrrec Miquel Iceta. I és aquí on Moreno va deixar clar que no hi donaran suport perquè, va dir: “No incomplirem la llei ni l’Estatut” perquè Vox té dret a la representació institucional pel seu resultat electoral. Així ho recull també el reglament de la cambra al qual es va referir el socialista, tot i que en un punt de les propostes de resolució es demana que es reformi per “blindar-se enfront d’apologies de la discriminació”. El socialista va reclamar que “no es doni protagonisme ” a l’extrema dreta, que “és justament el que volen”, i aposta per combatre els discursos d’odi i discriminació amb “arguments”.

LA FRASE

Negar la representació institucional a un partit que hi té dret no és democràtic
Raúl Moreno
PORTAVEU ADJUNT DEL PSC AL PARLAMENT

Grup de treball per acabar d’ajustar estratègies

Un dels objectius de l’acord en forma de decàleg que van signar les diferents formacions és consensuar les actuacions a desenvolupar per combatre els discursos de l’extrema dreta. La voluntat és construir un espai estable entre entitats i col·lectius de la societat civil i amb l’ajut dels mitjans de comunicació perquè “des de la diversitat que també representem els partits ajustem les estratègies”, va explicar la diputada dels comuns Jess González (ECP), preguntada per si sempre que parlés Vox al Parlament, com ha passat en els dos debats d’investidura, abandonarien la sala o mostrarien cartells de rebuig. Va reconèixer que en aquest sentit “no hi ha una estratègia única”, però que cal anar definint els detalls de “què cal fer, si combatre-ho activament o desmentir-ho” en cada situació.

Des del PSC també discrepen de la fórmula d’aixecar-se i marxar, tot i que una part ho van fer en el primer ple d’investidura, perquè són “sobreactuacions més pensades des d’un interès partidista” que una acció decidida contra l’extrema dreta, va assegurar Moreno.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona