Política

Mor Joan Badia, filòleg i exalcalde de Callús (Bages)

Durant l’1-O va rebre una empenta de la Guàrdia Civil quan intentava mediar amb agents

El filòleg i exalcalde de Callús (Bages) Joan Badia ha mort aquest dissabte als 69 anys. Catedràtic de llengua i literatura catalana, era conegut més enllà de l’àmbit docent i acadèmic per haver rebut una empenta de la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Els fets van tenir lloc a Callús quan ell n’era el batlle i intentava mediar amb els agents. A més, va ser acusat de desobediència, tot i que la causa finalment es va arxivar. Badia va ser alcalde de Callús entre els anys 2015 i 2020, quan va ser substituït pel també regidor d’ERC Jordi Mas per motius de salut.

Badia, que va presidir Òmnium Cultural al Bages, va ocupar diversos càrrecs al Departament d’Educació i al d’Innovació, Universitats i Empresa. Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i a la Fundació Universitària del Bages (FUB), també va ser director de l’institut manresà Lluís de Peguera i docent en centres de secundària de la comarca. A més, va fundar les editorials Jonc i Angle. Torturat durant el franquisme, va militar al PSUC entre els anys 1972 i 1987 i després a ERC. També va ser membre dels sindicats CCOO i USTEC.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès , n’ha lamentat la defunció i li ha agraït la “lluita i compromís insubornable al llarg de tota la vida amb la independència i la justícia social”. “Gràcies per les reflexions i el suport que sempre vas compartir amb nosaltres”, ha publicat a Twitter.

El conseller en funcions d’Educació, Josep Bargalló, ha lloat el “compromís en les lluites nacionals i socials” de Badia i la seva “saviesa en la millora del sistema educatiu” i la titular de Cultura en funcions, Àngels Ponsa, ha considerat la seva mort “una gran pèrdua” i n’ha destacat la seva faceta de “generós activista social i servidor públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona