Política

La Moncloa vol blindar els indults i fer-los reversibles

Busca la fórmula per evitar que els tombi el Tribunal Suprem si s’hi acaba presentant recurs i mantindrà les inhabilitacions, segons ‘El País’

El ministre Ábalos els defensa i nega que hi hagi divisió en el PSOE

La Moncloa està disposada a tirar endavant els indults als presos polítics, i treballa en la redacció d’un indult parcial que la sala tercera del Tribunal Suprem pugui assumir en el cas que Vox acabi presentant recurs contra la mesura de gràcia. Segons informava ahir El País, Pedro Sánchez no esperarà al mes d’agost, sinó que com a molt tard els vol tenir aprovats a principi de juliol i, perquè no els acabin tombant, començarà per plantejar una disposició final que reculli que podran anul·lar-se si reincideixen. És a dir, deixar oberta la porta perquè la mesura sigui reversible en un període de tres anys.

Amb aquesta disposició, l’equip que prepara el text, i que està dirigit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, amb el suport de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i altres membres propers al president espanyol, entre els quals el secretari general de Presidència, Félix Bolaños, vol donar resposta als arguments de la falta de penediment dels independentistes i a la frase “Ho tornarem a fer” del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. El Suprem va posar-ho en relleu en el seu informe no vinculant per refusar els indults, tot i que la llei d’indults diu que el penediment no és un requisit per concedir-lo.

Els indults que prepara, el govern espanyol vol que siguin parcials, mantenint les penes d’inhabilitació i rebaixant alguns anys de condemna suficients –i no a tots igual– perquè tots els presos fossin excarcerats automàticament.

Jordi Pina, l’advocat de Jordi Turull i Josep Rull, va explicar ahir en una entrevista a RAC1 que li grinyolaven uns indults condicionats a no reincidir: “Imaginem les interpretacions que es podrien fer des d’un altre govern [espanyol], quan el PSOE ja no hi sigui”, deia. Pina també creu que Vox no té “legitimitat” per presentar un recurs contra els indults a la sala tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, i va recordar que ja li va acceptar una impugnació al fet que Vox pogués opinar sobre els indults. Vox va exercir d’acusació popular en el judici, però l’advocat recorda que la llei de l’indult només permet presentar el recurs a la fiscalia o l’advocacia de l’Estat.

Petició d’Ábalos

Que el govern espanyol no pensa fer-se enrere en l’indult malgrat les veus crítiques de barons del PSOE i la campanya de la dreta, ho va deixar clar el ministre de Transports, José Luis Ábalos, en una entrevista a La Vanguardia. Com a secretari d’organització del PSOE, va assegurar: “No em consta”, sobre la divisió dins el partit, “més enllà de les declaracions d’algunes persones”, a la vegada que feia una petició al president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè “també assumeixi el cost” dels indults, com va dir que farà el govern espanyol. Per la seva banda, el cap de l’executiu català, en una entrevista a l’Ara, demanava a Pedro Sánchez que “no especuli” amb els indults i que prengui una decisió “justa i ràpida”, recordant que la resolució del conflicte només passa per l’amnistia, que donaria cobertura als més de 3.000 represaliats de l’independentisme.

En una altra entrevista, en aquest cas a El Periódico, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, considerava sobre els indults: “Són una oportunitat perquè el govern repari el dany que ens ha causat l’Estat”, demanava al president espanyol que “sigui valent” i li recordava que la solució “es resol amb l’amnistia i l’autodeterminació”. Ja la nit anterior, el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, advertia a TV3 que els indults estan “fora de la mesa de diàleg” perquè només resolen set casos de tots els encausats.

Des del País Basc, el president del PNB, Andoni Ortuzar, opinava que els indults “no són suficients per desfer el camí dels errors que l’Estat ha comès a Catalunya”, i reclamava a Sánchez parlar clar sobre el problema que té amb el model territorial.

Cal un lideratge en les dues parts [...] que s’arrisqui i assumeixi el cost de dir les coses realment com són
José Luis Ábalos
MINISTRE DE TRANSPORTS
Les dues úniques parts legitimades a posar un recurs són el ministeri fiscal i l’advocacia de l’Estat
Jordi Pina
ADVOCAT DE JORDI TURULL i JOSEP RULL
Que el govern espanyol no especuli amb els indults i prengui una decisió justa i ràpida
Pere Aragonès
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Ni haig de canviar d’ideologia, ni demanar perdó. Més aviat alguns han de demanar perdó, no a mi, sinó al país
Jordi Sànchez
SECRETARI GENERAL DE JxCAT
Els indults resolen set casos molt importants, però ni l’exili ni els 3.000 encausats
Jordi Puigneró
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Els indults no són suficients per desfer el camí dels errors que l’Estat ha comès a Catalunya
Andoni Ortuzar
PRESIDENT DEL PNB

Recursos de Turull i Rull al TEDH

Jordi Pina, l’advocat de Jordi Turull i Josep Rull, preveu presentar les seves demandes al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) abans del 15 de juny. Són els que ja tenen el pronunciament del Tribunal Constitucional que avala les condemnes imposades pel Suprem. Ambdues seran semblants i preveu presentar-les a la vegada, tot i que la de Turull, que ja disposa del seu vistiplau, ja està pràcticament feta i només s’ha de consensuar amb les defenses dels altres presos polítics. Part dels arguments es basaran en els vots particulars dels magistrats del TC Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, que van considerar “desproporcionades” les penes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

Stormy Daniels detalla al jutge la seva relació sexual amb Trump

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA