Política

El jutge acusa De Cospedal i el seu marit en el cas de l’espionatge a Bárcenas

Hauran de declarar a l’Audiencia Nacional per suposat suborn, malversació i tràfic d’influències

Les agendes en poder de l’excomissari Villarejo, la clau

A l’exsecretària general del Partit Popular Maria Dolores de Cospedal i al seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, els van imputar ahir haver suposadament espiat l’extresorer del partit Luís Bárcenas el 2013. El jutge de l’Audiencia Nacional que instrueix l’anomenat cas Kitchen els investiga per suposats delictes de suborn, malversació i tràfic d’influències.

El jutge Manuel García Castellón ha pres la decisió després de rebre un informe policial d’afers interns que “dona compte de part del contingut de les agendes personals” que van ser intervingudes a l’excomissari José Villarejo tres anys després de la seva detenció en l’operació Tándem el 2017; i després de la realització d’una vintena de declaracions d’altres investigats i testimonis. La compareixença de De Cospedal i el seu marit va ser demanada el setembre passat per la fiscalia. Ambdós hauran de començar a declarar el 29 i el 30 de juny, i el jutge vol preguntar-los sobre el seu paper en la captació del xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, al qual van pagar, així com la implicació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i de policies per obtenir del xofer “informació que els permetés sostraure d’algun lloc tancat documentació compromesa per al PP i alts càrrecs del partit” en poder de Bárcenas. La interlocutòria judicial afirma que sabien l’ús de fons reservats del Ministeri de l’Interior, desviats per a l’espionatge.

Precisament ahir Cospedal havia estat citada per declarar en la comissió del Congrés que investiga la Kitchen, però al matí es va suspendre per la decisió judicial. De Cospedal no se’n va assabentar i a la tarda hi va anar igualment.

Judici contra Rodrigo Rato per blanqueig i corrupció

L’exvicepresident del govern Rodrigo Rato haurà de tornar a anar a judici, en la causa oberta per un jutjat d’instrucció de Madrid, per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig i corrupció entre particulars. L’escrit del jutge descarta afegir-hi també una suposada falsedat continuada, tal com demanava per a Rato la Fiscalia Anticorrupció. El magistrat també obre judici contra una vintena més d’investigats i demana a Rato que en el termini d’un dia ingressi una fiança de 65,1 milions d’euros per garantir la seva possible responsabilitat civil. Si no ho fa, li embargaran béns per aquesta quantitat.

Aquesta causa judicial investiga l’origen del patrimoni del polític del PP. Segons la instrucció del jutge, hauria mantingut des del 1999 patrimoni ocult a través de diverses societats d’inversió paradisos fiscals. Entre el 2005 i el 2015, els ingressos de Rato sense justificar van créixer de més de 15 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries