Política

El cap de l’oposició marca com a prioritat l’ampliació del Prat

Salvador Illa presenta el seu ‘govern a l’ombra’ amb el qual pretén fer un marcatge de prop a l’executiu de Pere Aragonès

El cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest diumenge el seu ‘govern a l’ombra’ i ha avançat les dues principals urgències que vol abordar: l’ampliació de l’aeroport del Prat i la convocatòria d’una “taula de diàleg” entre les forces polítiques catalanes.

En un acte solemne al Palau Requesens, un edifici històric a escassos 200 metres de la seu oficial de l’executiu, el Palau de la Generalitat, Illa ha reunit per primera vegada els seus 15 ‘consellers a l’ombra’.

Aquest òrgan, inspirat en el shadow cabinet britànic i en l’estratègia utilitzada per l’expresident Pasqual Maragall l’any 2000 , pretén fer un “seguiment crític” a l’acció del Govern de Pere Aragonès, que considera que neix d’una “fórmula fracassada”.

Així doncs, onze dies després de la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, Salvador Illa ha fet el mateix amb el seu particular “govern en l’ombra”. El seu executiu tindrà com a portaveu i ‘número dos’ la diputada Alicia Romero, que s’encarregarà així mateix de l’àrea d’Economia i Hisenda.

“Això és el que, com a Govern Alternatiu de Catalunya, oferim a la societat catalana des d’una oposició útil: un bon govern. Un govern que toqui de peus a terra, un govern centrat a utilitzar eficientment els recursos i les capacitats que tenim al nostre abast. Volem que Catalunya acumuli victòries, avanços, guanys. Volem una Catalunya en positiu, amb força, amb determinació, amb pacte, amb consens”, ha afirmat Illa en una intervenció pública després de la primera reunió del seu govern alternatiu.

Illa ha assegurat que el seu “Govern” mirarà en tres direccions: Catalunya cap a dins, cap a Espanya i cap a Europa.

“L’agenda política del Govern Alternatiu de Catalunya serà tan exigent com dialogant i lleial amb el govern d’Espanya, posant el focus a recuperar el paper d’impuls que fins al 2010 havia tingut sempre Catalunya”, ha avisat el cap de l’oposició a Catalunya.

Com a punt de partida, el Govern Alternatiu d’Illa ha elaborat quatre propostes de pacte -sobre la pandèmia, els fons europeus, el pluralisme i la renovació d’alts càrrecs designats pel Parlament- i ha presentat dues iniciatives que considera “urgents”: la convocatòria d’una taula de diàleg entre partits catalans i un posicionament clar a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat.

El pacte sobre els fons europeus que proposa el Govern alternatiu d’Illa inclou la creació d’una taula amb sindicats i patronals per fer un seguiment dels projectes a finançar, una altra taula de coordinació amb administracions locals, entre les quals es troben l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les diputacions i les entitats municipalistes.

També planteja reunions periòdiques de seguiment amb la conselleria d’Economia i revisar, actualitzar i aprofundir en els projectes presentats pel Govern.

En matèria de pluralisme, el Govern alternatiu aposta per la creació d’una llei electoral catalana, bloquejada fins ara “per les formacions beneficiàries” de l’absència d’una llei pròpia, així com la refundació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que passaria per restablir “les seves missions de servei públic” i per la renovació dels seus òrgans de govern, dos elements que el PSC considera “irrenunciables”.

La proposta també contempla la reactivació de la capacitat comercial de la CCMA, millorar els seus mecanismes de control i l’aposta per una plataforma audiovisual sota demanda en la qual participin tots els operadors públics de l’Estat, entre d’altres mesures.

Així mateix, en un termini màxim de tres mesos, Illa proposa renovar tots els alts càrrecs designats pel Parlament que estan pendents, sota criteris de “meritocràcia, representativitat, pluralisme i perspectiva de gènere”.

Entre els càrrecs a renovar es troben el Síndic de Greuges, els set membres de la Sindicatura de Comptes, els sis membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la totalitat del Consell de Garanties Estatutàries, entre d’altres.

En la primera reunió amb els seus “consellers alternatius”, Illa els ha fet entrega d’una carta en la qual els emplaça al fet que es posin en contacte amb els seus consellers corresponents per traslladar-los la seva disposició i disponibilitat “per treballar per tirar Catalunya endavant”.

Entre la documentació que ha lliurat Illa als seus “consellers” també figura una còpia del discurs de l’expresident de la Generalitat Josep Tarradellas durant la seva presa de possessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona