Política

La condemna del Suprem als Jordis “amenaça d’empobrir la democràcia”

Dos magistrats del TC endureixen la seva crítica a la sentència de l’1-O perquè són dos líders socials

La majoria del tribunal, però, rebutja la vulneració de drets

Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, en el seu vot particular difós ahir, consideren, en contra de la majoria dels seus companys, que el Suprem, amb la condemna de 9 anys de presó, sí que ha vulnerat drets fonamentals, com ara el de reunió, al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i a l’expresident d l’ANC, Jordi Sànchez, i que haurien d’haver admès la seva petició d’empara. “És una ingerència al dret de reunió, amb un devastador efecte de desànim, que amenaça d’empobrir la nostra democràcia, i alinear-nos en una societat disciplinada per l’abús del sistema penal en la repressió de conductes fetes en l’àmbit de drets fonamentals”, clouen.

Els magistrats converteixen el seu escrit en un acurat manual del dret de manifestació, segons la jurisprudència del TEDH, que avala protestes contra l’administració sempre que no hi hagi violència greu. En el cas dels Jordis, exposen que cal tenir en compte que són líders socials; que la manifestació va ser pacífica i que ells no van incitar a cap acció violenta, diferent de l’acció il·legal, i que les mobilitzacions del 20-S i de l’1-O, tal com recullen els fets provats del Suprem, era un “esquer” per pressionar el govern espanyol per negociar, no per declarar la independència.

Laya: “Es reconeix Espanya com a democràcia vibrant”

D.portabella

Que el diàleg no és un camí plàcid es va evidenciar ahir al Senat, on la ministra Arancha González Laya (Afers Estrangers) va topar amb Josep Lluís Cleries (Junts) sobre una realitat que és objectiva: l’informe de la Comissió d’Assumptes Jurídics de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa instant Espanya a “considerar l’indult o l’excarceració”. “Reconeix que Espanya és una democràcia vibrant, on impera una cultura del debat oberta i lliure i on la mera expressió de punts de vista proindependentistes no proporciona cap base per obrir una causa penal”, va dir Laya d’acord amb la seva interpretació i vantant-se de llegir tot entre cometes. “És una democràcia tan vibrant que té presos polítics! Imagini’s!”, va etzibar Cleries a la cap de la diplomàcia en la sessió de control al Senat.

Per Cleries, Laya incorre en “manipulació” i “crea fake news”. “Si a l’informe del Consell d’Europa desaprovant la repressió li sumem la decisió del Tribunal General de la UE de restablir la immunitat al president Puigdemont, Comín i Ponsatí, s’entén la seva desolació, que va portar-la a suspendre una roda de premsa amb la seva col·lega belga”, va denunciar el portaveu de Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona