Política

Compromís amb la taula de diàleg i a explorar altres vies

JxCat i Aragonès refermen en la reunió que volen explorar la via negociada per a l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, però no concreten què faran si falla

No hi ha data per a la reunió amb Sánchez

Després d’uns darrers dies de polèmica epistolar a ERC i JxCat sobre les vies per aconseguir exercir el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, i la seva portaveu, Mònica Sales, va servir per canalitzar les relacions mostrant plena sintonia per participar de “manera honesta i sincera” en la taula de diàleg amb el govern espanyol. Paraules amb les quals van coincidir la mateixa Vilagrà en una roda de premsa i JxCat en un comunicat. En ambdós casos també van deixar la porta oberta a “explorar totes les vies” en el cas que aquest diàleg no fructifiqui, però en cap cas van fer referència explícita a la via unilateral, i es van remetre al que s’estipula a l’acord de govern: el que es decideixi en els mecanismes i organismes de coordinació en el marc d’un consens estratègic.

Vilagrà va explicar que la trobada va servir per constatar que hi havia plena coincidència en “la determinació per avançar i assolir la república catalana” durant aquesta legislatura, i que s’havien mostrat disposats a activar el pacte per a l’autodeterminació i l’amnistia. La consellera havia explicitat anteriorment que s’havien conjurat per ser un bon govern i estar al costat de la gent amb “una gestió eficaç”, però també per treballar “incansablement per la independència”.

De la trobada no en va sortir encara la data de la reunió prevista entre Aragonès i Pedro Sánchez, ni la convocatòria de la taula de diàleg amb l’executiu espanyol, que Vilagrà va insistir que ha de ser al més aviat possible. Tampoc es va posar sobre la taula quin noms de les formacions integraran la comitiva.

Altres qüestions que van acordar durant la reunió va ser la iniciativa per fer polítiques actives d’habitatge o la gestió dels fons europeus vinculats al programa Next Generation per impulsar mesures contra el canvi climàtic i transformar l’administració, precisament una de les conclusions del Grup de Treball Catalunya 2022 que es van comprometre a impulsar.

Aquesta és la primera trobada de la roda de reunions que Aragonès farà amb totes les formacions, a excepció de Vox, i que demà tindrà continuïtat amb la reunió amb la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i la seva portaveu, Eulàlia Reguant. A la tarda es farà la reunió amb Salvador Illa i Alícia Romero, del PSC, i Jéssica Albiach i David Cid, dels comuns.

El PSC va avançar que a la trobada hi aniran amb l’ànim d’“avançar i construir”, va explicar la portaveu al Parlament, Alícia Romero. Li presentaran els quatre eixos prioritaris amb els quals volen teixir aliances: un pacte contra la pandèmia, pels fons europeus, un acord per renovar els càrrecs nomenats pel Parlament amb mandats caducats i un acord pel pluralisme. Romero va reclamar que es posi en funcionament la taula de diàleg de la “Catalunya endins” amb tots els partits perquè Aragonès “tingui la legitimitat que defensarà temes d’interès majoritari” de la ciutadania quan es convoqui l’altra taula de diàleg entre governs. El portaveu de CatComú, Joan Mena, també va demanar la convocatòria de la taula de partits catalans per negociar amb l’Estat “amb una posició com més forta millor”.

Qui va reclamar tanda a la roda de trobades va ser el PDeCAT, apel·lant al fet que són una part representativa del país. La secretària general de la formació, Àngels Chacón, va anunciar que faria la petició de la trobada amb el president per compartir l’actualitat i per exposar-li la seva visió de la realitat. Va donar per fet que, com a actors polítics, tindran protagonisme a la taula de partits i va advertir que “ningú parli i s’apropiï del 52% del vot independentista” si el PDeCAT no hi és.

LES FRASES

JxCat ens ha mostrat el seu compromís honest i sincer en el plantejament de la taula de diàleg
Laura Vilagrà
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA
Hem de treballar incansablement per aconseguir la independència
Albert Batet
PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DE JxCAT
Creiem que hi ha d’haver diàleg entre Catalunya i Espanya, però també entre els catalans
Alícia Romero
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona