Política

Victòria moral de Kosova

El Tribunal de Justícia de l'ONU diu que la declaració d'independència del territori “no viola el dret internacional”

Belgrad no reconeixerà “mai” la sobirania kosovar

El conflicte a l'antiga província sèrbia va causar milers de morts

Els albanokosovars van aconseguir ahir una victòria moral davant el govern de Belgrad. El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'ONU, amb seu a l'Haia, va concloure que la declaració d'independència de Kosova del 17 de febrer del 2008 “no va violar el dret internacional”.

La decisió del TIJ va provocar entusiasme a Pristina, la capital kosovar, i decepció i enuig a Belgrad, la capital sèrbia. El govern serbi va ser qui va denunciar la independència kosovar al TIJ.

“El tribunal ha conclòs que l'adopció de la declaració d'independència del 17 de febrer del 2008 no va violar el dret internacional general ni la resolució 1244 (1999) del Consell de Seguretat de l'ONU, ni el marc constitucional”, va declarar Hishasi Owada, president del TIJ al Palau de la Pau de l'Haia.

No obstant, el TIJ “no pren partit sobre si el dret internacional confereix a Kosova un dret positiu de declarar unilateralment la independència”, va afegir Owada.

El veredicte del TIJ, que no té caràcter vinculant, esborra els últims dubtes que podien tenir encara alguns països que no han reconegut la independència de Kosova, com és el cas de Rússia, segons va indicar el president kosovar, Fatmir Sejdiu, que va instar aquests països a reconèixer Kosova “com un Estat independent i sobirà”. Sejdiu va remarcar, però, que “Kosova no és un precedent per a altres casos” de territoris amb aspiracions sobiranistes.

Divisió a la UE

Els Estats que integren la Unió Europea (UE) estan dividits respecte al reconeixement de la sobirania de Kosova. Els membres comunitaris que no reconeixen la independència de l'antiga província sèrbia són cinc: Espanya, Grècia, Eslovàquia, Romania i Xipre.

El ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, va advertir ahir que el veredicte del TIJ no farà canviar la postura d'Espanya i que Madrid seguirà sense reconèixer la independència de Kosova. No obstant, Moratinos va admetre que la decisió del TIJ “obre una nova fase” basada en el diàleg amb Sèrbia.

El president serbi, Boris Tadic, i el seu ministre d'Exteriors, Vuk Jeremic, es van mostrar molt decebuts amb el veredicte del TIJ i van assegurar que Sèrbia “no reconeixerà mai” la independència de Kosovo, territori que consideren el bressol del seu Estat, on es troben la majoria de monestirs ortodoxos serbis importants.

En canvi, el primer ministre albanès, Sali Berisha, va qualificar la decisió del TIJ d'“històrica” i de “gran contribució a la pau en la regió”.

La guerra de Kosova (1998-1999), que va enfrontar les forces de Belgrad amb la guerrilla albanokosovar, l'Exèrcit d'Alliberament de Kosova (UÇK), va provocar milers de morts, la majoria d'ells albanesos, i gairebé 2.000 desapareguts.

Les claus

Una sobirania que no ha dut estabilitat a l'exautonomia iugoslava

Ana Alba

El veredicte del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) no és vinculant i té un pes purament moral, però dóna als albanokosovars el suport que necessitaven perquè la independència de Kosova -antiga província sèrbia- sigui més consistent. La decisió del TIJ era previsible, ja que les grans potències occidentals -els Estats Units i els països més importants de la UE- ja havien recolzat la sobirania del territori.

Canvi d'opinió

Els EUA i la UE, però, no sempre han mantingut la mateixa posició sobre Kosova. Quan es va acabar la guerra, el juny del 1999, els diplomàtics nord-americans i europeus asseguraven que Kosova “mai” seria independent i que les fronteres d'Europa no es modificarien més. Però el 2006 va arribar la independència de Montenegro -això sí, a través d'un referèndum- i el 2008, la de Kosova, proclamada unilateralment per un govern que només representava els albanesos. La sobirania, assolida per decret, no ha portat encara l'estabilitat a Kosova, on el nord funciona com un apèndix de Sèrbia i la resta del territori com un país sobirà. Tampoc ha millorat el nivell de vida dels kosovars ni ha acabat amb la corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona