Política

Sánchez ajorna fins dilluns indults i proposta política

Anuncia una recuperació econòmica i insisteix en la concòrdia

Faus parla més clarament de política del que ho ha fet una elit espanyola encantada amb les presons

És habitual que el president espanyol de torn se centri en l’economia en la cloenda de les jornades del Cercle d’Economia, però sense obviar la situació política. Aquest any, Pedro Sánchez s’ha esplaiat en la seva previsió econòmica molt optimista i ha fet una referència mínima i repetida a l’actualitat política. La raó és que Sánchez es reserva un acte, dilluns, al Liceu barceloní per anunciar a 300 convidats de la societat catalana els indults i la proposta política.

De fet, ahir semblava que Sánchez i el president del Cercle s’intercanviaven els papers perquè Javier Faus sí que va parlar clarament i concretament no només de política, sinó d’ideologia, per defensar la posició de les grans empreses catalanes sobre el futur d’Espanya i Catalunya i la solució. Faus va parlar molt més clar políticament del que ho ha fet cap dirigent de l’elit espanyola els últims anys, en què s’han limitat a justificar i aplaudir l’empresonament dels líders de Catalunya sense fer cap proposta política.

Així, Faus va fer una diagnosi ideològica del “problema català”, que recorda que és l’únic que subsisteix dels quatre problemes que s’atribuïen a l’Espanya de començaments del XX –l’agrari, el religiós i el militar eren els altres tres–. Després de prometre a Sánchez tot el suport del Cercle en els indults, Faus va advertir que no hi ha problema català, sinó “el problema espanyol de l’estructura territorial de l’Estat”, que té a veure amb el repartiment del poder i dels recursos. El va qualificar del “problema polític espanyol per antonomàsia” perquè té a veure amb la relació entre el centre i la perifèria de l’Estat i va advertir que només es pot resoldre políticament. També en això va ser clar: “Sense el miratge d’una unilateralitat impossible, sense la falsa sortida d’una judicialització elusiva i sense desplaçar al carrer el que ha de ser tractat a les institucions.” Com que el Cercle considera que la reforma federal de la Constitució és avui difícil, proposa més poder i recursos per a Catalunya a través de la reforma estatutària i del finançament.

Després de Faus, Sánchez va parlar de mascaretes, d’una “poderosa” recuperació econòmica i, com sempre, de concòrdia. De política, dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona