Política

Desglaç entre Aragonès i Puigdemont

El president de la Generalitat demana a Waterloo una amnistia que doni “cobertura” als polítics exiliats

El líder de JxCat defensa que “només un referèndum acordat amb l’Estat” pot substituir l’1-O

Esquerra Republicana i JxCat fan pinya per defensar una solució política “global” per a Catalunya amb la primera trobada entre el president Pere Aragonès i l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo, a Bèlgica, d’ençà que es va constituir el nou govern. Tots dos van escenificar la voluntat d’entesa i unió mantenint ahir una llarga reunió a la Casa de la República, d’on van sortir amb una posició comuna sobre els indults.

Els dos grans partits de l’independentisme reneguen de la mesura de gràcia com a única eina per superar el conflicte, i avisen: “No estem en una situació de normalitat.” Aragonès i Puigdemont coincideixen que els indults “no són la solució” i que tampoc “tanquen cap carpeta” de la política catalana. El dirigent d’ERC va admetre ahir que els indults són “benvinguts” si permeten “alleugerir” la situació de “repressió” dels presos independentistes, però avisa que aquest “pas” no és una “solució global”. “Seguirem exigint una amnistia que doni cobertura a tota la repressió, també a la que es pateix des de l’exili”, va prometre el president.

Puigdemont va compartir aquesta anàlisi assegurant que, després dels mateixos presos i les seves famílies, “poques persones” s’alegraran tant com ell mateix que puguin sortir de la presó. Però Puigdemont tampoc creu que els indults siguin la solució al problema, i ahir va recordar que l’endemà de l’alliberament dels presos “cap de les demandes històriques de Catalunya haurà quedat satisfeta”.

“És evident que l’Estat espanyol es veu abocat a fer uns indults, perquè si no, altres prendran la iniciativa per ell”, va retreure al president Pedro Sánchez ara que el Tribunal Europeu de Drets Humans ja té sobre la taula els primers recursos per la condemna de l’1-O.

Veient com els indults estan monopolitzant el debat polític a l’Estat espanyol, el president de la Generalitat va instar ahir el cap de l’executiu del PSOE i Podem a concretar la seva proposta per a Catalunya durant la reunió que tots dos han de mantenir aquest mes de juny: “Espero tenir l’oportunitat de discutir-ho a fons”, va dir.

No serà dilluns vinent a l’acte que Sánchez protagonitzarà al Liceu, on s’espera que defensi els indults i detalli els seus plans per a Catalunya davant d’unes 300 persones de la societat civil. Igual que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, Aragonès ha declinat assistir a la conferència, remarcant que “amb qui s’han d’abordar les propostes és amb el govern de Catalunya”.

Interrogats per les declaracions de la CUP sobre la possibilitat d’un altre referèndum unilateral d’aquí a dos anys, Puigdemont va defensar ahir que “només un referèndum acordat amb l’Estat espanyol pot substituir el referèndum de l’1 d’octubre”. “El referèndum el vam fer l’1-O i el vam guanyar”, va dir ahir reivindicant el mandat del plebiscit que va organitzar. Amb tot, el líder de JxCat va advertir a la CUP que ara l’independentisme ha de mantenir “una estratègia conjunta”: “Hi hem de ser tots.”

Reunió amb els consellers

De cara a enfortir una línia política coordinada en tots els fronts, Puigdemont ha citat a Waterloo demà els set consellers del seu partit que formen part del govern de Pere Aragonès. Es trobarà, doncs, amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers amb la intenció de coordinar polítiques, proposar estratègies a seguir i marcar quines qüestions haurien de ser prioritàries en els diferents àmbits que gestiona JxCat dins del Consell Executiu.

LES FRASES

Seguirem exigint una amnistia que doni cobertura a tota la repressió, també a la que pateixen els polítics catalans des de l’exili
Iniciem una nova relació institucional i treballarem perquè les properes reunions es puguin fer al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
És evident que l’Estat espanyol es veu abocat a fer uns indults, perquè si no, uns altres prendran aquesta iniciativa per ell
L’endemà de l’alliberament dels presos, cap de les demandes històriques de Catalunya haurà quedat satisfeta
Carles Puigdemont
DIPUTAT AL PARLAMENT EUROPEU

Trobada positiva entre presidents

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va voler fer ahir “un reconeixement institucional” al president a l’exili Carles Puigdemont amb una primera visita a la Casa de la República. Un gest d’apropament després de la tensió sorgida fa uns mesos, quan Aragonès va avisar que no volia governar “amb tuteles”. Amb la trobada d’ahir, Aragonès enceta “una nova relació institucional” i es compromet a “treballar” perquè la pròxima reunió amb Puigdemont se celebri a Palau. “Hem tingut una llarga conversa franca, positiva, i personal també”, va assegurar ahir Puigdemont després de més d’una hora de reunió. No era una trobada “executiva” per “obrir la carpeta d’acords i desacords”, com per exemple el paper del Consell per la República. “Això ja s’està fent en el seu marc”, es va limitar a dir Puigdemont, intentant mantenint-se’n al marge, però advertint: “Tots els acords que hagin de venir s’han de fer amb reconeixement i respecte mutu al rol de cadascú.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Els conservadors i la ultradreta aproven l’informe del PE contra la immersió

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona