Política

Merkel i Macron, “vigilants” amb la variant delta

Recorden que la Covid persisteix

L’eix franco-alemany escenifica una cauta retrobada presencial, amb mascareta

Les trobades presencials entre els dos grans aliats europeus tornen a ser possibles. Però l’alerta es manté, com també l’imperatiu de la “màxima vigilància” davant la variant britànica. La cancellera Merkel i el president Macron van mostrar una coincidència absoluta en aquesta qüestió, des de la perspectiva de dos països en plena desescalada, després de mesos de restriccions, per part alemanya, i el confinament més dur i perllongat, per la francesa. “El virus continua present”, malgrat l’“evolució positiva” que fa possible, per exemple, tornar a rebre Macron a Berlín, va dir Merkel. Cal evitar l’extensió de la variant delta, dominant al Regne Unit, el que vol dir limitar al màxim l’entrada dels viatgers d’aquest país, hi va afegir Macron.

El retrobament dels dos líders a Berlín, una setmana abans del pròxim Consell Europeu, estava centrat en els preparatius per a la cimera i sobre dos temes complementaris i complicats, com són les relacions amb Rússia i amb Turquia. La pandèmia, però, es menja qualsevol altra qüestió, en un moment en què els ciutadans europeus volen un estiu el més normal possible i mentre els experts i els líders més prudents, com ara Merkel, alerten contra les conseqüències de les precipitacions.

La trobada d’ahir a Berlín era, alhora, un retrobament i un adeu. Molt probablement, la visita de Macron serà la darrera que faci a Merkel a la cancelleria. Tenia, per tant, un aire de comiat bilateral, dins la ronda dels adeus que acompanyen aquests dies Merkel allà on vagi. Aquesta setmana li havia tocat ja la darrera reunió del G7 i la darrera cimera de l’OTAN. Ahir li va correspondre l’honor al president francès, el primer convidat estranger a la cancelleria en tot l’any.

Era inevitable recórrer mentalment els quatre presidents amb qui ha compartit eix Merkel des que va arribar al poder, el 2005. Es va estrenar aquell any amb el conservador Jacques Chirac, des de la seva posició de debutant, com a dona sense rodatge a escala internacional, crescuda a l’est i confrontada al savoir-faire del francès.

Entre el 2007 i el 2012, va formar un tàndem dit perfecte amb Sarkozy, conegut com la fase Merkozy. Amb el socialista Hollande no va arribar als mateixos nivells de sintonia, però van mantenir en peu l’eix cinc anys més. A Macron, en el poder des del 2017, li ha tocat el darrer mandat d’una Merkel a qui ara veu realment cansada.

Final de mandat

Cadascun d’aquests eixos ha representat, si més no, una crisi i la cerca de solucions a escala europea, via consens franco-alemany. Fins arribar a la pandèmia, semblava que la més dura havia estat la de l’euro, que va arrossegar des de Sarkozy a Hollande. La Covid ha deixat enrere totes les anteriors. Cap dels antecessors de Macron no ha tingut una jubilació del poder fàcil, sinó sacsejada per acusacions i judicis.

Merkel és a la fase final del seu llarg mandat de 16 anys, tot i que no hi ha data clara per a l’adeu al poder. Tot depèn del resultat de les eleccions de setembre i del que es trigui a formar el següent govern. Els sondejos apunten a la continuïtat a favor del centrista Laschet, líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona