Política

ERC veu un “triomf” en els indults i Junts els qüestiona

Junqueras hi veu la feblesa de l’Estat

Puigneró diu que la mesura només ajuda els presos i les famílies

La Moncloa els considera “d’utilitat política” i seran reversibles per si tornen a delinquir

Els dos líders del procés independentista, Carles Puigdemont, a l’exili, i Oriol Junqueras, a la presó, no interpreten de la mateixa manera els indults que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia avui en un acte al Liceu. Un cop més van aflorar les divergències entre els dos dirigents, que ja havien fet paleses les seves discrepàncies pel que fa a l’estratègia independentista. En aquesta fase dels indults, però, el president d’ERC considera que la mesura de gràcia és un “triomf que demostra algunes de les febleses dels aparells de l’Estat”. Una opinió que el vicepresident del govern, Jordi Puigneró (Junts), va rebatre des de Waterloo assegurant que l’únic triomf és “la fi de la repressió, l’amnistia i la independència”. Hores abans, en declaracions a Catalunya Ràdio, va argumentar que les seves condemnes “no resistiran la confrontació” amb la justícia europea, i per això “l’Estat intenta protegir-se davant d’això i intenta fer-ho revertint algunes de les mesures abusives que ha adoptat en tot aquest període”. Una valoració que en aquest cas sí que comparteix l’expresident de la Generalitat. “Es tracta d’uns autoindults, s’excarcera uns polítics abans que ho faci la justícia europea, però arriben tres anys tard.” El líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, creu que l’indult és “el preludi de la derrota que encaixarà l’Estat espanyol a Europa”, perquè “legitimarà encara més” que el que van fer els catalans “no és cap delicte”.

D’altra banda, i en resposta als que diuen que l’indult no ajudarà a arribar a la independència, Junqueras va replicar que “s’equivoquen”. “Si estem a la presó és perquè estan convençuts que si som fora ajudarem més a assolir la independència”, va dir Junqueras, que hi va afegir que ell intentarà ajudar des d’on calgui, des de la taula de diàleg o des d’on ERC consideri. “Si som més útils sent a fora que a dins, és clar que volem ser útils.” Així va respondre Junqueras quan li van demanar si ell vol l’indult. El líder d’ERC no va voler entrar gaire en el concepte de reversibilitat, però sí que va subratllar que el seu compromís és “ben conegut per tothom”.

Tanmateix, Puigdemont assegurava que aquests indults “no solucionaran res, ja que no faran tancar cap de les carpetes que Catalunya té pendents de solucionar amb l’Estat”. Per Puigdemont, “l’Estat va demostrar la seva debilitat quan va fer ús del Codi Penal, la violència, l’exili i la presó per resoldre un conflicte polític”, va sentenciar.

I entre els conflictes oberts que no resoldran els indults, hi ha l’exili i el retorn de Puigdemont i els consellers Comín, Puig i Ponsatí a territori espanyol. És per aquest motiu que ahir el president a l’exili llançava una pregunta a Sánchez: “Pensa respectar la immunitat que m’atorga el Parlament Europeu, o Espanya continuarà sent una excepció en l’estat de dret?” Puigdemont va assegurar que el que garantiria el seu retorn a Catalunya seria “el respecte d’Espanya” a la seva immunitat.

Mentrestant, el govern de Sánchez té a punt els indults. “Estan pràcticament acabats”, i avui els haurien de deixar enllestits la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que ha portat el pes de la mesura de gràcia als presos independentistes. Els indults estaran argumentats en una trentena de pàgines des del punt de vista polític, i hi destaca “la utilitat política”, segons avançava ahir El País, per superar la fractura que hauria generat el procés. Els indults seran parcials, es perdonarà la pena de presó pendent –si bé es manté la inhabilitació per exercir càrrec públic–, i seran reversibles, ja que s’anul·laran si l’indultat torna a cometre un delicte penat amb entre tres i cinc anys de presó segons el cas. L’argumentari també farà referència al suport que tenen els dirigents indultats entre la societat catalana i a gestos com la carta del líder d’ERC, Oriol Junqueras, en la qual va admetre que la via unilateral no és l’adequada. “Ho hem de fer per Espanya, per Catalunya”, reblava el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos.

No és un triomf. L’indult ajudarà nou persones, però el triomf és l’amnistia i la independència
Jordi Puigneró
vicepresident del govern
Som molt lluny de la idea que amb els indults s’haurà resolt un conflicte polític
Carles Puigdemont
president a l’exili
No assisteixo mai als actes de propaganda del paternalisme colonial del govern espanyol
Quim Torra
expresident de la generalitat
Els indults són un triomf, perquè demostren les febleses dels aparells de l’Estat
Oriol Junqueras
president d’erc
L’indult és el preludi de la derrota que encaixarà l’Estat espanyol a Europa
Jordi Cuixart
president d’òmnium
Ho hem de fer per Espanya, i per Catalunya
José Luis Ábalos
ministre i secr. organització psoe

Torra: “És paternalisme colonial”

L’expresident de la Generalitat Quim Torra va respondre ahir a través de les xarxes socials al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no assistirà mai als actes de “propaganda del paternalisme colonial” de l’executiu estatal. Torra hi va afegir que l’únic “retrobament”, en al·lusió al títol de l’acte del president espanyol al Liceu –al qual havia estat convidat pel mateix Sánchez– el faran a la taula d’estats del Consell d’Europa, “lliures i d’igual a igual”, amb referència a la votació d’avui al citat organisme europeu sobre la situació dels presos catalans. Diverses entitats han convocat a la mateixa hora protestes a la Rambla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona