Política

“Mai de la vida un referèndum”

Sánchez desafia l’independentisme a convèncer tres cinquenes parts del Congrés i que els espanyols ho aprovin en referèndum

“També ho deia dels indults, doni’ns temps”, li diu Rufián

Nogueras vol “formalitzar el divorci”

Set hores i mitja de debat resumides en una negació doble. L’endemà de rebre a La Moncloa el president Pere Aragonès, Pedro Sánchez va comparèixer al Congrés per informar dels indults i de l’últim Consell Europeu –el primer punt ho va eclipsar tot– i va exhibir una línia dura entonant un “mai de la vida” a un referèndum just quan la taula de diàleg renaixerà la setmana del 13 de setembre a Barcelona. Si l’independentisme vol un referèndum, Sánchez el condemna a convèncer 210 dels 350 diputats del Congrés (tres cinquenes parts) i a guanyar un referèndum a tot l’Estat. “No hi haurà referèndum d’autodeterminació, tret que els que el defensen aconsegueixin convèncer les tres cinquenes parts de la cambra perquè es modifiqui l’article 2 de la Constitució i que posteriorment els espanyols ratifiquin el canvi mitjançat un referèndum. I ja els dic jo que el PSOE, del qual em preuo de ser el secretari general, mai de la vida acceptarà aquest tipus de derivada”, va dir.

Que Sánchez proposa una via impossible és evident: en les eleccions estatals Catalunya envia al Congrés 48 dels 350 escons i el repte vol dir convèncer 210 diputats i, més tard, un 51% del vot popular estatal. El més semblant es va viure el 8 d’abril del 2014, quan el ple del Congrés va rebutjar per 47 vots a favor, 299 en contra i 1 abstenció la proposició de llei orgànica del Parlament de delegar a la Generalitat la convocatòria d’una consulta. A ERC, però, Gabriel Rufián aviat va recordar a Sánchez els seus girs cèlebres després de dir “mai”. “També va dir que mai hi hauria indults, així que doni’ns temps”, va etzibar Rufián tot evocant que el 2014 abjurava de la gràcia.

Més dura va ser Míriam Nogueras (Junts), que va acusar Sánchez de “fer discursos de reconciliació i concòrdia amb una mà i de permetre el robatori i la repressió amb l’altra” i li va exigir “formalitzar el divorci”. “Quan Catalunya sigui estat, podrem iniciar el retrobament. Aquesta farsa no es pot aguantar dos anys més”, va reblar. Per la CUP, Mireia Vehí va fer un doble avís a Aragonès –“si vol que fem un referèndum, la CUP hi serà i, si no, no ens trobarà al seu costat”– i a Sánchez: “D’aquí a dos anys hi haurà un referèndum: vagi pensant si farà el mateix que el PP, ja que dona el mateix titular que Rajoy”. Jaume Asens (Podem) agraïa a Sánchez el “signe de fortalesa dels indults” i estenia l’agraïment a “constructors de ponts” com ara Miquel Iceta, Rufián, Pablo Iglesias i els nou presos.

Als independentistes, el president espanyol els aconsella “no instal·lar-se en posicions maximalistes, sinó arriscar-se que a un l’anomenin traïdor”. Els indults i la possibilitat de reformar el Codi Penal van provocar un agre enfrontament entre el PP i el PSOE. La nota estrident va ser la de Pablo Casado (PP) pel revisionisme del cop militar de Franco del 1936. “La Guerra Civil va ser l’enfrontament entre qui volia democràcia sense llei i qui volia llei sense democràcia”, va dir. I ho duia tot escrit.

LES FRASES

Més intel·ligent és no instal·lar-se en el maximalisme, sinó arriscar-se que t’anomenin traïdor
Pedro Sánchez
president espanyol
També va dir que mai hi hauria indults, doni’ns temps. La independència serà la nostra amnistia
s
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Quan Catalunya sigui un estat podrem fer el retrobament. Aquesta farsa no pot durar dos anys més
Míriam Nogueras
Portaveu de junts al congrés
La foto de les porres de l’1-O és la del fracàs del ‘A por ellos’; la dels presos lliures és la de l’inici del diàleg
Jaume Asens
president de podem al congrés
Si vol que fem un referèndum, la CUP hi serà i, si no, no ens trobarà al seu costat, senyor Aragonès
Mireia Vehí
portaveu de la cup al congrés
La Guerra Civil va ser l’enfrontament entre qui volia democràcia sense llei i qui volia llei sense democràcia
Pablo Casado
president del PP

L’espanyol, regal d’Ayuso a Cantó

En un moment en què des del Tribunal de Comptes s’aplica l’embargament per l’activitat de la Generalitat, Isabel Díaz Ayuso va anunciar ahir la creació d’un chiringuito ad hoc per a Toni Cantó: l’Oficina de l’Espanyol. En una comunitat on des del 1991 ja hi ha la seu principal d’un ens estatal com l’Institut Cervantes, que es dedica a la promoció de la llengua espanyola, Ayuso hi suma ara un ens regional per defensar l’espanyol a Madrid i tot per rescatar laboralment el valencià Cantó, apartat per la justícia de les llistes del PP en les eleccions del 4 de maig per fals empadronament.

Sense explicar el perquè d’un sou de 75.000 euros a Cantó per defensar la llengua única omnipresent a Madrid, Ayuso va carregar contra l’independentisme. “Veig l’esquerra dels 23 ministeris, de les ambaixades independentistes, els preus de la llum històrics o Falcón escandalitzar-se per una oficina de foment de la indústria i el potencial econòmic i cultural de l’espanyol”, indica Ayuso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia