Política

Bufetada de l’IEC a Casado per haver-se inventat llengües

L’Institut d’Estudis Catalans creu que les declaracions del líder del PP són “producte de la ignorància o de la mala fe”

Rebutja que s’utilitzi la llengua catalana com a element de crispació

La sortida de to de dissabte a Palma del líder del PP, Pablo Casado, que va animar els ciutadans de les Balears a parlar “mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc” i no català, i a negar l’existència dels Països Catalans, li ha reportat un munt de crítiques de totes bandes. Ahir va ser l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) qui el va reprovar a través d’un comunicat en què se l’acusa de fer aquestes afirmacions “per ignorància o per mala fe”. L’IEC, com a acadèmia de la llengua catalana, recorda que les denominacions a què es refereix Casado –així com l’alguerès, el valencià i el rossellonès–, són legítimes, però fan referència a varietats de la llengua catalana als territoris i no posen en dubte la unitat essencial de la llengua. “Totes les llengües, també l’espanyola, tenen varietats territorials amb denominacions específiques”, recorda l’IEC. I hi afegeix que la comunitat acadèmica internacional considera el català una llengua romànica parlada a Catalunya, a la major part del País Valencià, a les Illes Balears, a la Franja de Ponent, a la Catalunya del Nord, a Andorra, a la ciutat sarda de l’Alguer i a la comarca murciana del Carxe.

Per tant, l’IEC considera que les declaracions de Casado són producte de la ignorància o de la mala fe. I com a institució acadèmica de la llengua catalana, l’IEC rebutja que s’utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes.

Les bufetades han arribat al president del PP de totes bandes, especialment de l’arxipèlag balear. La presidenta del govern, la socialista Francina Armengol, no n’ha estat cap excepció. “Des de Madrid no s’ha de dir als ciutadans de les illes com hem de pensar, parlar i treballar.” I va insistir: “Algunes flàmules que s’han sentit en el congrés del PP a les Balears avisen de la tornada als plantejaments de crispació a l’entorn d’elements propis de les illes, com la llengua.” Altres partits de les illes s’han adherit a les crítiques al líder dels conservadors espanyols, com el Pi: “Atacar la unitat de la llengua és atacar les seves modalitats i la legalitat vigent de l’Estatut.” Així mateix, Més per Mallorca ha carregat contra l’“estratègia contrària a la llengua catalana”.

Crítiques arreu

A Catalunya també s’han censurat les declaracions de Casado. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va assenyalar que Casado “no en té prou a inventar-se màsters, que ara també s’inventa llengües”. Va recordar que el del PP és un projecte recentralitzador que implica trencar la unitat científica de la llengua catalana. Per la seva banda, altres formacions com ara ERC han negat que Casado sigui ignorant, sinó que es tracta de “baixesa política”, en paraules de la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que hi va afegir que de nou el PP vol utilitzar la llengua “com a arma política llancívola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona