Política

Sánchez rep aquesta tarda a Torrejón de Ardoz l’últim vol de l’operatiu d’evacuació

A l’avió hi han viatjat un total de 195 persones, entre les quals l’ambaixador i 3 diplomàtics a Kabul, 102 militars i policies espanyols, 4 militars portuguesos i 85 afganesos

Arriba a la base de Rota un segon avió amb 400 refugiats de l'Afganistan

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut aquesta tarda a la base aèria de Torrejón d’Ardoz l’últim vol de l’operatiu d’evacuació de l’Afganistan, on han viatjat un total de 195 persones, entre les quals l’ambaixador d’Espanya a Kabul, Gabriel Ferran.

El darrer vol del pont aeri ha passades les 19.20 hores amb 85 col·laboradors afganesos i les seves famílies a bord, dels quals 50 són del contingent de l’OTAN, 19 del portuguès i 16 de l’espanyol. A més, ha servit per repatriar 20 policies i 82 militars espanyols; l’ambaixador i altres tres diplomàtics a Kabul, han informat fonts del govern. També hi han viatjat 4 militars portuguesos.

Sánchez els ha rebut a peu de pista acompanyat per diversos ministres, com els d’Exteriors, José Manuel Albares; Defensa, Margarita Robles, i Interior, Fernando Grande-Marlaska. Sánchez té previst tornar demà dissabte a Torrejón per visitar el centre d’acollida de refugiats afganesos instal·lat a la base al costat del rei, Felip VI. 

El cap del govern ha presidit aquest migdia una reunió del grup interministerial que ha coordinat l’operatiu de repatriacions i evacuacions de col·laboradors des de l’aeroport de Kabul. El grup interministerial es reunirà de nou demà a la base aèria madrilenya, presidit pel monarca.

En una roda de premsa en Moncloa després de la reunió, Sánchez ha reivindicat l’“orgull de país” per la “missió acomplerta” a l’Afganistan, i ha agraït la labor dels servidors públics espanyols que han arriscat la seva vida per evacuar als cooperadors afganesos.

L’operatiu de l’Estat ha vehiculat a través de 17 vols -11 noliejats per l’Estat- l’evacuació de 2.206 afganesos, inclosos els que han arribat en aquest últim vol  procedent de Dubai.

Després de la sortida de Kabul, Espanya enfronta amb disrecció una segona fase, al costat d’altres Estats, per rescatar les persones que puguin continuar en perill a l’Afganistan.

Arriba un segon avió amb 400 refugiats afganesos a la base de Rota

Efe

Un vol amb aproximadament 400 evacuats de l’Afganistan a bord ha aterrat a les 15.37 hores d’aquest divendres a la base naval de Rota (Cadis), segons ha informat l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid.

Aquest és el segon avió confirmat que arriba a la base gaditana amb col·laboradors afganesos, després que a les 9.40 hores d’aquest matí aterrés el primer d’ells amb al voltant de 400 evacuats.

En total, aquest divendres han arribat a Rota més de 800 homes, dones i nens que han estat evacuats de l’Afganistan en l’operatiu dels Estats Units i que romandran en aquest recinte temporalment, fins que el govern nord-americà els proporcioni una nova destinació.

Un equip de funcionaris del govern dels Estats Units s’encarrega de rebre, processar i satisfer les necessitats bàsiques dels evacuats amb un ampli suport de militars espanyols, la Creu Roja i voluntaris de la base.

Per atendre aquests refugiats, la Marina nord-americana, en cooperació amb l’Armada Espanyola, han establert un campament a l’interior de la base, format per 53 tendes que tenen una capacitat d’entre 1.300 i 1.600 persones. En els pròxims dies està previst ampliar-ne la capacitat per poder allotjar fins a 3.000 evacuats afganesos.

Des de la subdelegació de govern espanyol s’ha assenyalat que en els pròxims dies continuaran arribant més evacuats a la base de Rota, en compliment de l’acord signat entre els EUA i l’Estat espanyol que estableix un temps màxim d’estada al país de 14 dies i un màxim de 4.000 persones que podran utilitzar aquest recurs temporal, entre la base gaditana de Rota i la de Morón, a Sevilla.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona