Política

opinió

Europa i l’Afganistan

La comunitat internacional no pot acceptar deixar a l’estacada 36 milions de persones

La política exterior de la UE és complexa perquè ha de coordinar les voluntats i els interessos, actuals i històrics, sovint diferents i a vegades contraposats, dels 27 estats que en formen part. Generalment, la UE i els estats membres estan alineats amb les potències occidentals, especialment els EUA, i també amb les organitzacions afins, com és el cas de l’OTAN. Es va apostar per la intervenció a l’Afganistan, fa uns vint anys, en part per respondre als atemptats de les Torres Bessones, i es va fer fora del poder els talibans i es van propiciar uns governs afins als interessos occidentals, que no han acabat d’estabilitzar el país, tot i la ingent quantitat de diners i logística que s’hi han dedicat. Ja abans, els EUA havien participat en aquesta zona donant suport als afganesos en la seva lluita contra l’URSS, que els havia envaït el 1980.

Tot això explica la complexitat de l’Afganistan, on es concentren grups ètnics molt potents i també faccions com ara els mujahidins, els talibans, Al-Qaida i Estat Islàmic i, entremig, una població de 36 milions d’habitants que està cansada dels governants autòctons i també dels invasors, que en algun moment han vist com a salvadors. I, ara, aquests, conscients de la impossibilitat de consolidar un règim afí i un país estable, han decidit, previ acord amb els talibans, marxar de l’Afganistan, amb les conseqüències dramàtiques que estem veient aquests dies, motivades per la sortida ràpida i la por dels qui han ajudat els occidentals per les represàlies que poden tenir en mans del poder absolut dels talibans que ja s’albira.

De tot això es deriven moltes lliçons i molts desenganys. El primer que destacaria és la pèrdua de credibilitat internacional dels estats occidentals importants, com ara els EUA, Alemanya, França, etc. i de la mateixa UE, en demostrar que no podran ajudar tots els afganesos que hi van col·laborar, i això és una molt mala imatge de reputació internacional, en no garantir els compromisos adquirits. D’altra banda, la comunitat internacional no pot acceptar deixar a l’estacada 36 milions de persones, de què moltes, en algun moment, hi han confiat, i deixar-les en mans d’un govern que, previsiblement, no respectarà els drets humans ni les dones. I tampoc s’ha avaluat bé com queda el tauler geoestratègic de la zona, amb la Xina, Rússia, Turquia i el Pakistan, amb règims que no sempre garanteixen els drets humans, molt més a prop de tenir influència a l’Afganistan. Ja sabem que tot plegat no és fàcil, però sí que s’ha d’actuar amb credibilitat i pragmatisme i és això el que haurien de fer la Unió Europea i els estats membres a partir d’ara, amb la finalitat de reduir el mal que ja s’ha fet, proposant i influint amb la finalitat que es garanteixin els drets humans i l’educació i llibertat de les dones, i que es deixi evacuar les persones que vulguin sortir del país. De mecanismes per fer-ho n’hi ha, com ara la pressió militar i també l’econòmica i el diàleg, encara que ara sembli difícil. Segur que, si es fa així, la majoria de la ciutadania europea es podrà sentir més empàtica amb les accions de la UE i dels estats membres respecte a la gestió de la crisi de l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona