Política

El PSC demana un solar per a la comissaria de Via Laietana

Aposta per un “acord d’administracions” perquè la prefectura sigui un museu de la repressió franquista, mentre que Vox la qualifica d’“emblemàtica”

ERC i Junts li recorden que el Congrés ho va aprovar el 2017

El diputat del PSC-Units per Avançar Ramon Espadaler va demanar al govern català i també al de l’Ajuntament de Barcelona que proposin “solars alternatius” per traslladar-hi la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana, edifici que reclamen fa anys per convertir-lo en un museu de la memòria històrica i de la repressió franquista. Un pas important si es té en compte l’immobilisme de l’actual ministre de l’Interior, malgrat que el juny del 2017 el Congrés dels Diputats ho va aprovar, en contra del govern del PP, segons li van recordar des de Junts i ERC.

Espadaler va fer aquesta proposta ahir, a la comissió parlamentària d’Interior, arran d’una proposta del grup de Vox que exigia reforçar aquesta comissaria policial, que el diputat Sergio Macián va qualificar “d’emblemàtica”, i que va rebre el suport de Cs i el grup mixt, mentre que la resta de grups va criticar-ho. “Cal un respecte a les persones que hi van patir molt dolor”, li va etzibar Espadaler, i va demanar “un acord entre administracions” i “no perdre la memòria col·lectiva”. El diputat de la CUP Xavier Pellicer li va recitar noms dels torturadors a la comissaria, tècniques com ara “el tambor” i que “les tortures van seguir l’any 1981 i 1982 i que també hi ha testimonis de les mobilitzacions de la postsentència”. Marc Parés (En Comú Podem) va compartir la posició del PSC i la CUP. Pere Albó, de Junts, va lamentar que el ministre Fernando Grande-Marlaska “titubegi” i no traslladi la comissaria “a un lloc millor”, i el diputat d’ERC Pau Morales va sostenir que amb aquesta proposta “es vol blanquejar el franquisme”, mentre historiadors, institucions i la Comissió de la Dignitat hi reclamen “un deute de memòria i reparació”.

Certament, la Comissió de la Dignitat es va tornar a concentrar abans-d’ahir –com cada primer i tercer dimarts de cada mes– davant de la prefectura de la policia espanyola per reclamar que es converteixi en un centre d’interpretació i memòria de la repressió política a Catalunya. En cada convocatòria, una persona torturada explica el seu cas, com ara el professor d’història de la UB Agustí Alcoberro.

Els grups del PSC, Junts, ERC, la CUP i els comuns també van tombar la proposta de Vox per reforçar el cos dels antiavalots dels Mossos, i van exigir que el debat vers el cos policial “no es polititzi”. El diputat Joan Carles Garcia (Junts) li va recordar la incongruència de la seva proposta perquè el partit ultra demana la dissolució de la policia catalana i el seu líder va titllar el major Trapero d’estar “en una banda de colpistes”.

Tampoc va tirar endavant la proposta del PSC perquè la unitat d’escortes deixi de dependre de la direcció general de la Policia –canvi fet pel president Aragonès corregint la mesura de Torra, en què una part depenia de Presidència– i que depengui de la prefectura dels Mossos. “Vostès pensen en una policia autonòmica i nosaltres, en una de governamental”, va reblar Núria Picas (ERC). L’únic acord per unanimitat va ser que el conseller d’Interior informi la comissió de l’increment de delictes relacionats amb el conreu del cànnabis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts