Política

Un diputat britànic és assassinat a ganivetades

Sir David Amess va ser atacat durant una reunió amb electors, i un home de 25 anys, que sembla que va actuar sol, ha estat detingut

Es reobre el debat sobre la seguretat dels parlamentaris

El Regne Unit està en estat de xoc després de l’assassinat del diputat conservador Sir David Amess. Els fets es van produir mentre Amess participava en un acte amb ciutadans del seu districte electoral a Leigh-on-Sea, al comtat d’Essex, al sud-est d’Anglaterra. La trobada va tenir lloc en una església metodista al migdia, on el diputat, de 69 anys i que tenia cinc fills, s’havia reunit amb els seus electors. De sobte, un home se li va llançar a sobre i li va clavar diverses ganivetades. Amess, malferit, va ser atès durant dues hores pels sanitaris, però les ferides eren mortals i no li van poder salvar la vida.

Un home de 25 anys va ser detingut una mica després de l’atac, segons la policia d’Essex. La policia va dir que no buscava ningú més relacionat amb el crim i que no hi havia risc per als ciutadans. Es desconeixen els motius que el van portar a cometre el crim, que es produeix cinc anys després de l’assassinat de la diputada laborista Jo Cox el juny del 2016 en plena campanya del Brexit a mans d’un fanàtic d’extrema dreta.

Sir David Amess era un diputat molt conegut i respectat perquè feia gairebé 40 anys que exercia com a parlamentari des que va ser escollit el 1983 per primer cop. Era un gran defensor dels drets dels animals i contrari a l’avortament. Era també un reconegut euroescèptic i va fer campanya pel Brexit.

Un dels primers a reaccionar a l’assassinat va ser Brendan Cox, el vidu de Jo Cox, que va dir: “No hi ha justificació, és un acte totalment covard.” “Tots estem en estat de xoc i tristos”, va dir el primer ministre Boris Johnson. I hi va afegir: “Era una de les persones més amables, més bones i gentils de la política i tenia un rècord extraordinari de suport a lleis per protegir els més vulnerables”. Els diputats de tots els partits polítics van condemnar l’assassinat i van recordar la memòria del diputat assassinat.

Aquest atac ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la seguretat dels parlamentaris britànics. Al Regne Unit els diputats són escollits directament per la gent al seu districte electoral i tenen una relació molt directa i propera amb els votants. Celebren reunions regularment amb ells per saber de primera mà les seves preocupacions. La ministra de l’Interior, Priti Patel, va qualificar el crim d’“atac a la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona