Política

Confirmen un tercer ferit a l’ull per bala de ‘foam’

Un jutjat barceloní no pot identificar el mosso que el 2019 va disparar-li

Un informe forense conclou que l’esclat ocular a l’ull esquerre que va patir un jove de 18 anys “és compatible amb un projectil de foam de 40 mil·límetres de diàmetre”. El noi va explicar que tornava de comprar-se un regal pel seu aniversari i al carrer Trafalgar va rebre un impacte d’un projectil dels Mossos d’Esquadra, que actuaven en els disturbis per les protestes contra la sentència del Suprem als independentistes catalans, el 18 d’octubre del 2019.

El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que ha investigat els fets, no ha pogut aclarir qui va ser l’escopeter autor de les lesions, fet que provocarà l’arxivament de la causa penal i que el jove hagi de fer una reclamació patrimonial a la Generalitat. Irídia denuncia que és la tercera persona que perd un ull o la seva visió per un projectil de foam de la policia catalana i que cal més control. Són un jove en la protesta de l’aeroport el 2019; aquest noi, i una noia en les protestes per l’empresonament de Hasél a Barcelona, aquest any, a més d’una quarta noia ferida al cap el 2019.

L’advocada del noi, Anaïs Franquesa, sosté: “En la fase d’instrucció s’ha demostrat altra vegada que els mecanismes de rendició de comptes no funcionen i que la traçabilitat d’aquest projectil és impossible, i per això no s’ha pogut determinar quin dels 19 agents que va assenyalar el cos de Mossos que eren en aquella zona, n’és l’autor. El que sí és clar és que va ser un projectil de foam.”

Amb el cas d’Ester Quintana, ferida de bala de goma el 2012, el Parlament va fer una comissió d’estudi per analitzar els seus efectes, i el 2014 es va acordar prohibir-les a la policia catalana, a més de crear un mecanisme de revisió d’altres casos i d’atenció a les víctimes, que es desconeix si s’ha activat mai. A Quintana van indemnitzar-la just abans del judici (261.000 euros). L’any 2016 es va revisar el cas de Nicola Tanno, ferit el 2010 (200.000 euros), i de dos joves més, amb 110.000 euros. Les bales de foam van substituir les de goma, ja que va assegurar-se que eren menys lesives i que només es dispararien de cintura avall, fet ara desmentit almenys en quatre casos greus.

La reclamació d’una ferida greu al crani

El Departament d’Interior va informar ahir a aquest diari que la reclamació patrimonial de l’Olga, una noia que va patir greus lesions al crani per una bala de foam disparada –se sosté– des d’un furgó dels Mossos el 18 d’octubre del 2019, en les protestes contra la sentència del Suprem als jardinets de Gràcia, s’està tramitant i s’hauria de resoldre aviat. El seu entorn familiar va denunciar el cas fa poc a La Directa, on s’explica que li ha quedat sordesa d’una oïda i epilèpsia. La reclamació es va presentar ja fa un any i Interior ha de mostrar ara en el procés administratiu l’informe policial, a més s’ha de fer la declaració de testimonis i de la mateixa víctima, segons la seva advocada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona