Política

JxCat vol preservar la majoria del 52% tot i la falta d’acord

Sànchez lloa l’esforç per tancar un pacte amb la CUP pels comptes

ERC apressa a una entesa amb els comuns

L’agenda política del cap de setmana va voler que el no de la CUP al pressupost es conegués pràcticament en el mateix instant que JxCat celebrava una convenció municipalista a Badalona, per començar a preparar els comicis locals del 2023. Quan hi va prendre la paraula el seu secretari general, Jordi Sànchez, els anticapitalistes encara no havien anunciat la seva decisió, però pel contingut del discurs del dirigent de Junts es podia interpretar que el veto als comptes era un escenari amb el qual ja comptaven. I, potser per això, el missatge que va voler llançar va ser el de la necessitat de preservar la unitat de forces independentistes del Parlament. “Que ningú tingui somnis humits de votar el pressupost o abstenir-se pensant que desfarà aquesta majoria”, va manifestar Sànchez, que també va voler defensar públicament l’esforç de la formació per arribar a un acord –“Hem de tenir la consciència tranquil·la”, va dir– i que es va traduir en diverses contraofertes a darrera hora com ara apujar la dotació prevista per a polítiques d’habitatge a 1.000 milions d’euros.

Si tot això va passar entre el matí i migdia, a la tarda ERC va reunir la seva executiva nacional per valorar l’escenari que s’albira a partir d’ara. En la trobada, que va ser llarga –no va arribar a tres hores–, es va acordar intentar salvar la negociació pressupostària buscant una entesa, ni que sigui a l’últim minut, amb els comuns i, alhora, mantenir el pacte d’investidura amb la CUP. Mesures com ara la gratuïtat de P2 i la posada en marxa d’una energètica pública són algunes de les propostes que ERC posa sobre la taula per estovar els comuns. I, qui sap si per reforçar la negociació, el president Aragonès ha anul·lat la seva agenda institucional d’avui.

LA FRASE

Que ningú tingui somnis humits de pensar que podrà desfer la majoria independentista
Jordi Sànchez
secretari general de jxcat

Crida a càrrecs del PDeCAT per a les municipals

Durant la seva intervenció en la convenció municipalista, Jordi Sànchez va convidar aquells càrrecs “que tenen responsabilitats municipals i que creuen que estan orfes de partit o representació política” a sumar-se a Junts, en una apel·lació que tothom va entendre que anava adreçada a representants del PDeCAT. “Que tinguin la certesa absoluta que Junts pot ser el seu espai”, hi va afegir Sànchez, que vol que JxCat presenti candidatura a tots els municipis en les eleccions del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell