Política

El Congrés aprova els pressupostos generals de l’Estat

El projecte de llei tira endavant amb el suport d’ERC, PNB, Bildu, PDeCAT i Més País

Els comptes continuaran la tramitació parlamentària al Senat abans que l’aprovació sigui definitiva

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous els pressupostos generals de l’Estat de 2022 amb una àmplia majoria de 188 vots a favor, amb els mateixos suports que fa un any.

Tal com s’esperava, els comptes han estat avalats pels socis de govern, PSOE (120) i Unides Podem (34), i han rebut el suport d’ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PDeCAT (4), Més País (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1) i el Partit Regionalista Càntabre (1).

També com es preveia, el projecte de llei ha rebut els 159 vots en contra del PP, Vox, Cs, JxCat, la CUP, Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària i Fòrum Astúries.

L’únic canvi respecte a la votació dels anteriors pressupostos és que el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) ha passat del vot en contra a l’abstenció.

Totes les seccions dels comptes públics han superat la votació a la cambra baixa i el projecte de llei continuarà ara la tramitació parlamentària al Senat. Si a la cambra alta no pateixen cap modificació, els segons comptes del govern de coalició presidit per Pedro Sánchez quedaran definitivament aprovats. Si la cambra alta espanyola hi introdueix algun canvi, els comptes hauran de tornar al Congrés per ser ratificats abans del 31 de desembre.

A diferència de l’any passat, el PNB no ha tancat un acord global amb el govern espanyol. Tot i el vot favorable al Congrés a les diferents seccions, els nacionalistes bascos van advertir ahir dimecres que no descartaven continuar parlant per introduir modificacions en la tramitació al Senat.

Fonts del govern espanyol apunten que l’executiu no vol que els comptes hagin de tornar al Congrés per ser ratificats i confien que s’aprovin definitivament a la cambra alta sense modificacions. Les mateixes fonts plantegen introduir les demandes pendents dels seus socis a través d’esmenes a altres lleis que estan en tramitació, i mantenen que el PNB és un soci “prioritari”.

Montero confia que els pressupostos ja no tornaran al Congrés

ACN

La ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, ha expressat aquest dijous la seva satisfacció per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022 al Congrés dels Diputats.

Montero s’ha mostrat confiada que els pressupostos superaran sense modificacions el tràmit al Senat i, per tant, quedaran definitivament aprovats a la cambra alta i no hauran de tornar al Congrés a finals de desembre. “Confio que les qüestions que s’havien d’incorporar dels diversos grups polítics ja s’han incorporat”, ha dit, i per tant “l’1 de gener, d’una manera o una altra, els pressupostos entraran en vigor”.

Segons Montero, el d’avui és “un dia molt important per al conjunt de la ciutadania” perquè s’han aprovat uns comptes “imprescindibles per la recuperació econòmica del país, per les oportunitats per als joves, per empoderar la classe mitjana i per garantir el sistema de pensions”, amb “especial atenció a les pimes i els autònoms”.

“Avui tothom s’ha d’alegrar tret de la dreta d’aquest país, que sempre està instal·lada en el ‹com pitjor, millor› i que són els únics que no s’alegren d’un projecte imprescindible per rebre els fons europeus i per blindar la sanitat, l’educació, la dependència, i en definitiva per al benestar dels ciutadans”, ha sentenciat.El govern espanyol activa un pla de xoc contra els accidents laborals mortals

MADRID

Brussel·les demana tipificar el discurs i els crims d’odi com a delictes de dimensió transfronterera a la UE

BRUSSEL·LES

El Consell de Ministres aprova aquest divendres la Llei d’startups

MADRID

Illa demana que es deixi de “polititzar” amb la llengua i aposta per “aïllar” les famílies del debat

BARCELONA

Scholz agafa el relleu

Berlín

Merkel ja és excancellera

Berlín

Un nou escàndol posa contra les cordes Johnson

londres
Borràs considera que la qüestió de confiança a Aragonès és vigent

Borràs considera que la qüestió de confiança a Aragonès és vigent

Barcelona

Casado insta el govern espanyol a anar fins les “últimes circumstàncies” si Catalunya no compleix la sentència del 25%

MONTEVIDEO