Política

“No vaig dir «la fiscalia t’ho afina», i sé qui ho manipula”

Jorge Fernández Díaz va comparèixer ahir al Congrés en la comissió que investiga la Kitchen i, com va succeir el març del 2017, ahir se les va tenir amb els portaveus d’ERC, Junts i la CUP pel cèlebre àudio amb Daniel de Alfonso. “Jo no dic «la fiscalia t’ho afina», no és el meu lèxic. La policia científica m’envia un informe acreditant que jo hi dic «la fiscalia en fin... hago una gestión», i això amb un retalla i enganxa acaba convertit en la fiscalia te lo afina i en destruir el sistema sanitari català.”

L’exministre de l’Interior rebatia Pilar Vallugera (ERC) que no només és falsa la transcripció amb l’excap d’Antifrau: “Sé qui ho manipula.” Vallugera li va reprotxar l’Operació Catalunya, el va acusar d’investigacions prospectives sobre Oriol Junqueras i el va instar a denunciar el manipulador, però ell no ho volia fer. “Sé qui és però no ho puc dir ni demostrar i no estic perquè em posin querelles”, diu Fernández.

Un dels moments més vibrants va ser quan Josep Pagès (Junts) li va demostrar a Fernández Díaz que està més informat sobre el seu futur judicial lligat a la trama andorrana de l’Operació Catalunya que ell: “Ja deu saber que vostè està imputat a Andorra amb Rajoy, Montoro, Francisco Martínez i policies per falsedat documental, enviar informació falsa al Tresor nord-americà i per coacció i xantatge al BPA per aconseguir fora de les vies legals comptes de Mas, Junqueras i Pujol.” “En un jutjat d’Andorra? No en tinc ni idea. Què és BPA?”, va dir l’exministre. El dard més brusc va ser de Mireia Vehí (CUP): “És un personatge vil.” “El model de pàtria de la CUP el conec i no m’agrada, però no faré res il·legal en contra”, rebatia.Fernández Díaz també va ser acorralat sobre la trama Kitchen per espiar l’extresorer del PP Luís Bárcenas i robar-li proves incriminatòries i va defensar que no va donar mai ordres al seu secretari d’Estat, Francisco Martínez, per organitzar un operatiu parapolicial. “Ni al senyor Martínez ni a ningú. Sé molt bé el que significa intentar obstruir la justícia”, va respondre al PSOE. “En el Ministeri de l’Interior hi ha gairebé 200.000 persones i un sevridor tenia una agenda molt intensa en un ministeri molt jerarquitzat”, es va excusar davant el cas Kitchen i el reclutament del comissari José Manuel Villarejo. Fernández Díaz fins i tot va posar com a exemple que se li va posar “cara de babau” quan es va assabentar que la policia registrava la seu del PP al carrer Gènova, 13 de Madrid perquè, “tractant-se d’una ordre judicial, el ministre de l’Interior no en sabia res”. Si bé va dir que va ser el seu director de la Policia, Ignacio Cosidó, qui va elevar el policia patriòtic Eugenio Pino com a director adjunt operatiu (DAO), sí que va reconèixer que l’entrevista amb De Alfonso va ser enregistrada a proposta del propi Pino i que més tard va passar al departament d’assumptes interns amb l’objectiu de “tractar qüestions operatives” extretes d’aquell diàleg del 2014 i que va ser publicat en plena campanya electoral del 2016 quan Fernández Díaz era el cap de llista del PP al Congrés per Barcelona. Davant la insistència d’Edmundo Bal (Cs) per la seva implicació a Kitchen que avala la instrucció dell cas, l’exministre de l’Interior va desafiar la veu del jutge Manuel García-Castellón i la credibilitat que dona a qui l’imputa. “Un jutge arriba al convenciment del que li dic”, va dir Bal. “I què? És que és paraula de Deu?”, va etzibar Fernández Díaz, que és un fervorós catòlic. “Em pensava que era una persona amb més solvència però... Miri, la senyora Pilar Vallugera m’ha interrogat amb molta duresa, però ho ha fet més solvència que vostè”, va reblar Fernández Díaz en un dard directe a l’autoestima del diputat de Cs i exadvocat de l’Estat del procés. Minuts abans, Bal havia comès la gosadia de llegir en públic i en directe el telèfon particular del domicili barceloní de Fernández Díaz



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona