Política

Aragonès compta amb el PSC per refer les lleis pel català

El convida a consensuar al Parlament la renovació del blindatge jurídic

Cs denunciarà la campanya informativa

El president Pere Aragonès compta amb el PSC per a la protecció del sistema educatiu català, ara que es proposa reforçar-lo amb lleis renovades arran dels últims atacs de la justícia i la dreta espanyolista. “Volem que aquesta proposta normativa sigui de consens amb el PSC”, deia en una entrevista difosa ahir per Efe, després de mostrar-se partidari que el Parlament actuï legislativament per reforçar el marc actual tot preservant “l’esperit” de la llei d’educació de Catalunya (LEC) vigent. Aragonès creu que “no hi ha motius per pensar” que el PSC variarà la seva posició històrica i el convida a mantenir el “paper rellevant” que ha tingut sempre. “No deixaré de treballar perquè això sigui així”, proclamava, tot recordant que en l’últim debat de política general ja van votar a favor de les bases del Pacte Nacional per la Llengua, que convocarà aquest mes a fi de renovar i aprofundir en els consensos per a la potenciació del català.

Aragonès constatava que mentre Catalunya sigui a l’Estat hi haurà sempre el risc que algun tribunal o una llei espanyola ataquin el model propi, i creu que ara cal minimitzar el risc. Així, recordava que el govern ha planificat accions a curt, a mitjà i a llarg termini, acordades amb entitats i moviments de l’àmbit educatiu, com “donar protecció jurídica” als docents que han d’aplicar la immersió o “reforçar els plans lingüístics” dels centres. També engegarà al gener, en centenars d’escoles, una prova pilot de reforç complementari de l’aprenentatge i el foment de l’ús social del català.

El govern va explicar aquestes mesures, que vol emprendre amb “consens polític, social i pedagògic”, en anuncis a la premsa la setmana passada, que el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ja ha dit que denunciarà al Tribunal de Comptes. “Si volen campanyes, que les paguin de la seva butxaca”, va piular.

Recuperar l’autorització dels ERO

En la mateixa entrevista a Efe, Aragonès va avançar dissabte que, com a condició per aprovar la reforma laboral al Congrés, ERC reclamarà el retorn a la Generalitat de la capacitat per autoritzar expedients de regulació d’ocupació (ERO) que el PP li va derogar fa uns anys. Aragonès creu que cal recuperar aquesta eina perquè és “molt rellevant” per poder actuar davant de tancaments d’empreses, per millorar la capacitat de mediació i poder oferir alternatives. El decret llei va ser aprovat dimarts pel govern espanyol i ara l’ha de convalidar el Congrés; socis com el PNB i Bildu també hi han mostrat ja el seu rebuig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona