Política

Enrico Letta, en la cerimònia d’homenatge a Sassoli: “Hauria d’haver estat el president d’Itàlia”

Últim adeu de l’Eurocambra al seu president, mort prematurament la setmana passada

El Parlament Europeu ha celebrat aquest dilluns una cerimònia d’homenatge al seu difunt president David Sassoli.

En l’obertura de la sessió plenària a Estrasburg aquesta tarda, dirigents polítics, eurodiputats i la seva família han donat l’últim adeu al socialdemòcrata italià que va morir la setmana passada a causa d’una complicació greu del sistema immunitari. “Veus de tots els grups polítics ara diuen que hauria d’haver estat el president d’Itàlia (...). És massa tard”, ha lamentat l’exprimer ministre italià Enrico Letta.

Davant la seva esposa i fills, visiblement emocionats, el secretari general de Partito Democratico ha destacat el caràcter dialogant i afable de Sassoli: “Era el somriure de qui intenta veure la bondat en els altres”.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha lloat les “fortes conviccions” de Sassoli, que defensava amb “generositat” i elegància. “La bondat és una fortalesa”, ha dit. Al seu torn, el president de França, Emmanuel Macron, que actualment ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea, ha recordat una de les iniciatives de Sassoli durant la pandèmia, obrir la seu de l’Eurocambra per a famílies en necessitat: “Va ser una mostra de la seva humanitat”.

Macron també ha remarcat la “determinació” i “humilitat” amb què Sassoli defensava Europa. “La seva visió i els seus ideals eren prou grans per a tot un continent”, ha afirmat.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, no ha pogut participar en la cerimònia després que el seu xofer hagi donat positiu per Covid-19.

L’adeu dels companys

Tots els líders dels grups parlamentaris han dedicat unes paraules a Sassoli. La primera, la cap del seu grup parlamentari, l’Aliança de Progressista Socialistes i Demòcrates. L’eurodiputada del PSOE Iratxe García li ha agraït que estigués “al peu del canó” en els pitjors moments de la pandèmia: “Hem perdut a un company, a un amic i, Europa, a un polític exemplar”.

A part de l’esposa i els fills de Sassoli, també han assistit a la cerimònia diversos dirigents europeus, com el primer ministre d’Itàlia Mario Draghi, el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, el primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, i el primer ministre de Malta, Robert Abela.

Entre els assistents hi havia la presidenta del Congrés, Meritxell Batet i la presidenta del parlament belga, Eliane Tillieux. També hi eren el president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Koen Lenaerts i el president del Banc Europeu d’Inversions, Wener Hoyer, han assistit a la cerimònia. Qui ha hagut d’excusar la seva presència ha estat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, perquè el seu xofer ha donat positiu per coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona