Política

Tensió a Girona per l’aprovació del nou contracte de neteja

L’Ajuntament externalitzarà el servei a partir del juliol i fins al 2030, i posa fi a onze anys de l’empresa mixta

Guanyem acusa l’equip de govern de “comprar vots” i el PSC parla de “nocturnitat” per l’aval rebut de l’edil no adscrita

L’aprovació –en el segon intent– del nou contracte de neteja viària i recollida, transport i tractament de residus de Girona va tenir lloc ahir en un ple virtual, ple de tensió. Tal com estava previst, la regidora no adscrita, Míriam Pujola, va avalar que l’Ajuntament liquidi l’empresa mixta Serveis Municipals de Neteja de Girona SA (Sermunegisa) i deixi el servei en mans d’una concessionària fins al 2030.

L’aprovació del contracte va tenir dues parts. Entremig, l’equip de govern, de Junts i ERC, va aprovar variar el règim de dedicació i les retribucions de personal eventual per “igualar els drets” de l’edil no adscrita, Míriam Pujola, amb el seu antic company, Daniel Pamplona, segons fonts municipals. Pujola cobrarà el mateix que fins ara. Al desembre, el ple va acceptar la dedicació setmanal de 25 hores i la remuneració i el dret a assessor a Pamplona.

Els tres punts aprovats ahir d’urgència permetran que Pujola cobri en règim de dedicació parcial en lloc de fer-ho per assistències i que cotitzi a la Seguretat Social, cosa que va deixar de fer quan Pamplona la va expulsar del grup de Cs a l’octubre.

El canvi en les condicions de Pujola, aprovat per l’equip de govern i l’afectada, va precedir l’aprovació del servei, que ja no farà l’empresa mixta Sermunegisa, constituïda el 31 d’octubre del 2011 amb el 75% de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente, i amb el 25% de l’Ajuntament. Ara ho farà una empresa concessionària, en principi a partir de l’1 de juliol o bé el dia 1 del mes següent a la signatura del contracte amb l’adjudicatària. El valor estimat del contracte és de 184,3 milions d’euros. És el més car del consistori.

En la primera part, Sílvia Paneque (PSC) va lamentar que la concessió no millorarà ni la neteja ni les condicions dels empleats de Girona+Neta, que seran subrogats. Paneque dubta que l’externalització d’un servei essencial sigui positiu. Laia Pèlach (Guanyem) va lamentar que s’hagi decidit un model de residus que preveu un “encariment desorbitat” del servei.

El vot de la regidora no adscrita Pujola, doncs, va ser decisiu per aprovar el nou contracte. El regidor de Neteja, Eduard Berloso (Junts), li va agrair el vot. “Hem acceptat esmenes, i en aquest cas l’oposició no valora la situació de forma realista.”

Una baixa a Guanyem

D’altra banda, el regidor Xevi Montoya (Guanyem) deixa l’acta per raons laborals i personals. Ahir, elogiat pels grups i Madrenas, es va acomiadar.

LA XIFRA

184,3
milions
d’euros és l’import estimat del contracte de neteja viària i recollida de residus, previst per vuit anys.

Tarda de dards virtuals

Els dards van voleiar ahir en el ple virtual. Primer entre els dos antics edils de Cs. “S’ha venut per interessos personals”, va dir Daniel Pamplona a Míriam Pujola. La regidora li va contestar: “Vostè no sap què és treballar.” Paneque (PSC) i Salellas (Guanyem) no es van quedar enrere. La socialista va parlar del “pacte vergonyós” de la neteja pel fet que els tres punts d’urgència sobre la dedicació de Pujola s’hi havien incorporat diumenge a la nit. Salellas s’hi va referir com “compra de vots i salaris per assessorar” o “intercanvi de cromos que no aporta cap benefici”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona