Política

El favorit de Von der Leyen

Un australià que fa campanyes de donacions de vacunes des de Manhattan té accés privilegiat a la presidenta de la CE

Crítiques pels contactes opacs de la cap de la CE amb filantrops i empreses farmacèutiques

L’australià Hugh Evans somia erradicar la pobresa al món. Des de Manhattan, la seva entitat, Global Citizen, pressiona governs i empreses per fer-ho possible, per exemple donant vacunes. Els pobres continuen sent pobres i vulnerables a la covid-19, però almenys ell està influint en polítics poderosos com ara la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ara blanc de les crítiques per la seva relació opaca amb les farmacèutiques.

Segons el registre públic de la CE, Hugh Evans és un dels ciutadans que més s’ha reunit amb la cap de l’executiu europeu: nou vegades els últims dos anys. Només l’igualen els consellers delegats de Siemens, Volvo, Maersk i Air Liquide. Fins i tot ha desbancat el conegut empresari i filantrop Bill Gates en nombre de trobades.

A Brussel·les defensen que la col·laboració amb Global Citizen serveix per aconseguir “fons addicionals per lluitar contra la pandèmia i mobilitzar ciutadans i artistes per a la causa”. Per què la CE tria una organització amb seu a Manhattan per a una campanya com aquesta? Què té d’especial?

Famosos. Quan a principis del 2020 va arribar la pandèmia, l’espavilat Hugh Evans ràpidament va veure un filó en la cura contra la covid-19: aprofundiria la divisió entre rics i pobres. Global Citizen té aires d’ONG, però no fa projectes sobre el terreny. Simplement, es dedica a fer campanyes, concerts i grans conferències amb polítics, cantants i estrelles de Hollywood que promouen l’accés a les vacunes, entre altres causes.

Sota el pretext que calia finançar una vacuna que fos un “bé comú universal”, el juny del 2020 Global Citizen i la CE van recaptar milers de milions d’euros amb una cimera de líders amenitzada per un concert en línia de Shakira, Coldplay, Miley Cyrus, Justin Bieber i J. Balvin amb aparicions de famosos com ara David Beckham, Charlize Theron o Salma Hayek. La mateixa Von der Leyen va fer de presentadora.

L’any següent, el Sud Global va exigir l’alliberament de les patents de les vacunes perquè les farmacèutiques estaven prioritzant els països rics que poden pagar el seu alt preu. Què va fer Brussel·les? Trucar a Hugh Evans i fer un concert amb Elton John, Ed Sheeran i Black Eyed Peas a París. Un entorn ideal perquè Von der Leyen anunciés una donació de 500 milions de vaccins als països pobres. Per organitzar tot això, Von der Leyen s’ha reunit nou cops per videoconferència amb Hugh Evans i el seu gabinet ha estat en contacte constant amb Global Citizen. La capacitat d’Evans per atraure l’atenció de la dirigent europea no estranya fent un cop d’ull al seu currículum.

Provinent d’una família de classe mitjana d’Austràlia, Evans diu que va tenir una revelació als catorze anys quan va veure els barris marginals a les Filipines: la seva missió a la vida seria erradicar la pobresa al món. Gràcies als seus dots socials i emprenedors, amb només dinou anys va engegar una fundació d’ajuda al desenvolupament. Als 21 ja havia escrit la seva autobiografia, un llibre amb una portada on apareix envoltat de nens negres africans.

Poc després, Evans va fer el salt a Nova York, on dirigeix Global Citizen i organitza esdeveniments a Central Park amb convidats com ara l’actor Hugh Jackman o Tedros Adhanom, ara director general de l’OMS. La relació especial de Von der Leyen amb aquest showman de la beneficència destaca per la raresa del personatge, però sobretot posa en evidència com l’alemanya s’ha envoltat d’una elit d’empresaris i pseudofilantrops per gestionar la pandèmia.

Des del grup d’investigació Corporate Europe Observatory (CEO) denuncien que l’executiu europeu –negociador dels contractes amb les farmacèutiques– els doni aquest accés privilegiat mentre ignora organitzacions amb experiència humanitària i mèdica real com ara Metges Sense Fronteres.

“Les portes de la presidenta sempre estan obertes per a les entitats de la societat civil”, afirma a El Punt Avui una portaveu de la CE, posant d’exemple la Fundació Bill and Melinda Gates. Von der Leyen no s’ha reunit amb MSF ni amb cap ONG similar.

LES FRASES

Les portes de la presidenta sempre estan obertes per a les entitats de societat civil
Portaveu de la Comissió Europea
No hi ha transparència
Portaveu de Corporate Europe Observatory

Missatges privats a Pfizer

A les crítiques a la presidenta de la Comissió Europea per la influència de certes esferes, se sumen les acusacions d’opacitat. “No hi ha transparència”, es queixen a l’observatori dels lobbies CEO.

Aquesta setmana ha sorgit una altra polèmica perquè la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va esborrar els missatges de text privats del conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla. Segons va publicar el diari The New York Times, l’alemanya i Bourla van negociar la compra de més vacunes durant l’escassetat inicial del 2020. Ara Pfizer és el principal proveïdor de vaccins de la Unió Europea.

“Els documents es registraran si contenen informació important que no sigui efímera o si poden implicar una acció o un seguiment de la Comissió Europea o un dels seus departaments”, va respondre l’executiu comunitari a la demanda de l’eurodiputada liberal holandesa Sophie in’t Veld, que ho denunciarà al Defensor del Poble Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona