Política

Cap a una llei mordassa més respectuosa

Elena anuncia que no es multaran les persones que es manifestin pacíficament

La mateixa llei ja permet una interpretació més garantista dels drets

La voluntat del Departament d’Interior de deixar d’aplicar només aquells articles de la llei mordassa que afecten drets fonamentals, anunciada ahir pel conseller Joan Ignasi Elena, sembla que genera ara per ara més desconfiança que credulitat entre els col·lectius més afectats, en espera que el temps corrobori o matisi la notícia. La Generalitat podria haver trobat una escletxa en aquesta llei espanyola i, segons Elena, s’empararà en sentències europees i del Tribunal Constitucional per deixar de multar, en qüestió de setmanes, les persones que es manifestin pacíficament. També es vol posar fi a les sancions contra periodistes i fotoperiodistes. En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller d’Interior va anunciar que la fórmula triada per esquivar la polèmica llei aprovada pel PP és prioritzar drets com ara la llibertat d’expressió i de manifestació. Com es procedirà un cop entri en vigor el nou protocol? Cal dir, d’entrada, que els agents continuaran aixecant actes si ho consideren oportú. Aquestes actes no comporten ara la sanció immediata, sinó que s’ha d’incoar l’expedient i és la mateixa policia catalana qui decideix si es procedeix o no a sancionar la persona identificada. Amb el nou procediment, l’anàlisi de cada cas es farà des de la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, i no pas a través de professionals de la policia catalana. Se separen, doncs, el procés de denúncia i el d’instrucció dels expedients, com ja s’havia fet en etapes anteriors. “És un procés més garantista”, assenyalen fonts d’Interior, que asseguren que amb aquesta manera de procedir “no es desobeeix una llei espanyola, sinó que més aviat s’obeeixen desenes de sentències del Tribunal Constitucional”.

El canvi que pretén introduir Interior –actualment s’està enllestint la instrucció jurídica– també permetrà al govern anul·lar moltes de les sancions imposades en els darrers mesos si s’hi han presentat al·legacions. Els col·lectius de defensa de l’habitatge, per exemple, acumulen des de l’any 2019 fins a 364 multes, de les quals 351 han estat per accions per evitar desnonaments. L’import total supera els 200.000 euros. Ahir, però, van rebre la notícia amb un cert escepticisme. “Esperem que sigui més que un anunci i que es reflecteixi en la retirada immediata de tots els expedients oberts”, va manifestar ahir Santi Mas, portaveu de la PAH Barcelona. Ell mateix té una multa pendent per una acció que va evitar un desnonament a Aragó, 477, l’octubre del 2020. La multa és de 600 euros i està impugnada. “Era molt surrealista que aquest govern apliqués una llei repressora de l’Estat espanyol al mateix temps que té el discurs que té, i que fossin els Mossos els que obrissin i tanquessin els expedients”, hi afegeix Mas, que considera que, en la decisió d’Interior, hi ha pesat la pressió que han fet les entitats, que en els últims mesos han mantingut diverses reunions amb el departament. “Han entès que la repressió econòmica i de la por per intentar evitar un dret que tenim tots no ha funcionat. La nostra és una resistència per garantir un dret humà i constitucional i ho fem de manera pacífica.”

L’anunci de Joan Ignasi Elena també ha estat agafat amb pinces per algunes de les entitats que acostumen a defensar les persones sancionades sota l’empara de la llei mordassa, nom popular de la llei de seguretat ciutadana. El portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, explica que el col·lectiu valora l’anunci “amb desconfiança i prudència”, atès que “no és el primer cop que sentim proclames a favor de la derogació d’aquesta llei, però després veiem com es continuen aplicant desenes de sancions”. A més, assenyala la contradicció que percep entre “anunciar el combat contra aquesta llei i alhora prohibir les concentracions de Meridiana Resisteix”. Majoral lamenta que, per una banda, el govern català faci anuncis d’aquest tipus i, per l’altra, es constati que “ en l’últim any, amb el nou executiu, s’ha incrementat el nombre de multes a partir de l’aplicació d’aquesta llei”. Una de les darreres sancions, per exemple, l’han rebut dos ciutadans que es manifestaven a Figueres en contra de Vox. Se’ls ha notificat una multa de 600 euros per a cadascun d’ells. Alerta Solidària estarà molt pendent del recorregut que fa l’anunci del conseller d’ERC. “Si compleix el que ha dit, que no tingui cap dubte que el felicitarem”, subratlla el portaveu de l’entitat.

Des del centre per la defensa dels drets humans Irídia, s’han abstingut de fer valoracions fins que hagin estudiat la lletra petita de la proposta. En un fil a Twitter, l’entitat assegura que “analitzarà si efectivament la interpretació de la llei mordassa es fa garantint la prevalença dels drets fonamentals” i reclama que els Mossos “deixin d’intimidar qui protesta amenaçant d’imposar sancions”.

“No és desobeir”

El professor de dret constitucional de la Universitat de Girona Marco Aparicio interpreta les paraules d’Elena com una voluntat d’assumir ell més competències a l’hora d’aplicar les sancions, inspirant-se en un article del decret 22/2020 sobre sancions durant l’estat d’alarma que atorga la màxima potestat al conseller. Però, en tot cas, Aparicio aclareix que això no és desobediència. “La conselleria pot interpretar la llei d’una manera més garantista dels drets o no, però el que no pot dir és que no aplicarà la llei”, afirma Aparicio, que recorda que també els ajuntaments tenen competència sancionadora.

Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu de la Universitat de Girona, aclareix, a més, que el mateix article 4 de la llei mordassa ja indica que les actuacions “s’han de fer de manera proporcional i sempre prioritzant l’exercici dels drets fonamentals”. Per tant, el que fa el conseller, destaca Aguirre, “és una interpretació pro drets fonamentals posant-los al davant de qualsevol sanció”. Ara bé, Aguirre ja vaticina que no serà fàcil. “Veurem com es trasllada a la realitat quan, per exemple, en el cas d’una acció de la PAH, els drets fonamentals acabin col·lidint amb un mandat judicial”, assenyala.

La derogació de la llei mordassa és una de les grans promeses electorals del PSOE i Unides Podem que fins ara no han complert. Les declaracions d’Elena van causar sorpresa ahir a La Moncloa, des d’on van dir que ho estudiarien, però que entenien que el que volia dir el conseller és que a partir d’ara s’aixecaria acta igual, però que no es tramitarien les multes.

LES FRASES

Si el conseller Elena fa el que ha anunciat, el felicitarem, però ara ens mirem l’anunci amb desconfiança
Martí Majoral
PORTAVEU D’ALERTA SOLIDÀRIA
Era molt surrealista que aquest govern apliqués una llei repressora de l’Estat espanyol
Santi Mas
portaveu de la PAH Barcelona

Sense incidents a la Meridiana

El tercer dia de concentració per tallar l’avinguda Meridiana sense permís del Departament d’Interior va transcorre amb calma i sense incidents. Les desenes de concentrats, convocats per Meridiana Resisteix, van tallar mitja hora l’avinguda a l’altura de la rambla Fabra i Puig. Cap a dos quarts de nou del vespre, els Mossos d’Esquadra van encapsular els manifestants i els van redirigir fins a la cantonada amb el carrer Pardo, on sí que hi havia autorització per fer la concentració, però no es van produir ni incidents ni detencions. Poc després de dos quarts de nou, la circulació es va reprendre amb normalitat.

Durant el tall a la Meridiana, es va fer la presentació del llibre Causa general, escrit pel periodista d’aquest diari Jordi Panyella. En el llibre, Panyella relata la repressió judicial contra el moviment independentista durant el procés sobiranista. Va assistir a l’acte Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries